Hlavní obsah

Trenér Jihočechů Pavel Tobiáš: Jsem připraven na všechno

Loni přišel trenér Pavel Tobiáš k Dynamu české Budějovice jako spasitel. Sérií patnácti remíz tým zachránil v nejvyšší soutěži. Letošní podzim je pro něj černou můrou. V posledních sedmi kolech jím vedený tým šestkrát prohrál a bod vydoloval jen v duelu doma se Slováckem. Nahlas se mluví o jeho odvolání...

Článek

Další porážka a opět v utkání s týmem, s nímž potřebujete bodovat. Nemáte obavu, že budete odvolán?

Odvolání se nebojím. Jsem připraven na všechno. Tohle přece není o mojí osobě, ale o bodech, které potřebujeme. Jde mi o českobudějovický fotbal. Jestliže mu pomůže můj odchod, nechť se tak stane.

Když je ale mužstvo nezískává, první dává hlavu na špalek trenér?

Na to jsem zvyklý. Kdybych o tom přemýšlel, nemohl bych pracovat. Musel bych to vzdát sám. Utíkat z boje nebo hledat výmluvy, není můj styl. Já nesu odpovědnost a tu unesu.

O čem v těchto dnech nejvíc přemýšlíte?

O tom, jak zlepšit a hlavně zefektivnit naši hru. Kdo tým povede, je věcí představenstva.

Uspokojilo vás něco na výkonu v Příbrami, kde jste prohráli 1:3?

Hra ve druhé půli byla z naší strany dobrá. Bohužel, neproměňujeme šance. V tom je náš problém. Ale za nasazení a bojovnost i předvedenou hru v závěru druhé půle nemám hráčům co vytknout. O bod jsme bojovali do posledních sekund zápasu.

Kde byl problém?

V neproměněných příležitostech. Máme jich málo a nedáme nic nebo skoro nic. A pak dostaneme kuriózní góly. S tečí nebo takový, jako dal Rodrigues, když šel sám na branku. Ten ale jako chybu nepočítám. Šli jsme na poslední standardku do rizika, které nevyšlo. Mohli jsme získat bod, už ne ztratit.

Co váš tým nejvíc potřebuje?

Klid a sebedůvěru. Dát první gól v utkání a jednou vyhrát. Určitě se po tom zvedne. Tak špatný není a navíc jsme získali nové posily. Třeba Krob si vedl dobře, Šiklič bude už na příští zápas a Doležal dobře řídí hru. Potřebujeme kousek štěstí, ale musíme mu jít naproti.

Čeká vás existenční duel s Kladnem, je to ta pravá chvíle? Nebojíte se, že hráči znovu psychicky selžou?

Všichni jsme si vědomi, v jaké se nacházíme situaci. Je to skutečně existenční zápas. Musíme se psychicky zvednout. Herní zlepšení už jsem na hřišti viděl. Teď půjde o to, přesvědčit hráče, že mají na to, aby dali první gól a zápas dovedli ke třem bodům. Věřím, že se pak chytneme a půjdeme nahoru. Rozhodně se nebojím sestupu, ať už u toho budu nebo ne.

Reklama

Související témata: