Hlavní obsah

Skokanem podzimu jsou Teplice, proti loňsku nejvíc ztratila Slavia

Pavel DosadilSport.cz

Nejvíc ztratil obhájce titulu, naopak největší pokrok udělali Severočeši z Teplic a Jablonce. Tato bilance ihned praští do očí, když srovnáme tabulky fotbalové Gambrinus ligy po loňském a letošním podzimu. Největším odpadlíkem je skutečně pražská Slavia, která bude mít na jaře spoustu práce, aby zůstala ve hře nejen o titul, ale o pohárové příčky vůbec.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Svěšené hlavy po porážce s Olomoucí - to je věrný obrázek podzimní Slavie.

Článek

Co utržili za prodej Šventa do Salcburku, to v létě v Edenu obratem investovali do nákupu nových hráčů. Fotbalová Slavia pomalu den co den představovala nějakou posilu... Její zbrojení bylo pochopitelné a logické, protože vzhledem k výhodnému nasazení v kvalifikaci měla Ligu mistrů jako na talíři. Jenže kolaps v odvetě s Tiraspolem zbortil smělé plány na samém počátku. V duchu osudného předkola se pak nesl také celý ligový podzim.

„Lhal bych, kdybych řekl, že Slavia je v pohodě. Někdo tomu může říkat krize. Já to pojmenovávám tak, že máme problémy, ale v krizi nejsme,“ tvrdil trenér Karel Jarolím dvě kola před koncem první části, v níž se úřadující šampióni propadli až do středu tabulky.

Červenobílí se ještě nevzdávají, byť na titul zatím ztrácejí osm bodů. A pokud Teplice zvládnou jarní dohrávku s Plzní, tak vlastně jedenáct... „Je to těžké srovnávat. Sami jsme už v čele měli i větší náskok a nakonec se ještě o titul báli,“ chytá se Jarolím stébla naděje. Pokud však chce uspět, bude muset zbořit tradici, podle níž má Slavia tradičně slabší jaro.

To už si sešívaní nemohou dovolit. Vezmeme-li v úvahu, že na titul je většinou potřeba získat minimálně 60 bodů, pak bude muset obhájce vyhrát dvanáct ze čtrnácti jarních zápasů!

Srovnání podzimu 2009 s podzimem 2008
Kdo si polepšil
1.Teplice+10 bodů(a zápas k dobru)
2.Jablonec+9 bodů
3.Sparta+5 bodů
Příbram+5 bodů
5.Plzeň+4 body(a zápas k dobru)
6.Ostrava+1 bod
Kdo si pohoršil
1.Slavia-13 bodů
2.Bohemians Praha-9 bodů
3.Mladá Boleslav-6 bodů
Liberec-6 bodů
5.Olomouc-4 body
České Budějovice-4 body
7.Brno-3 body
8.Kladno-2 body
Nováčci - celkové umístění v tabulce
11.Bohemians 190517 bodů
14.Slovácko14 bodů

Bitva o titul bude na jaře otevřená pro více týmů

Naopak nejvíc si proti loňsku polepšily Teplice, které navíc mají odložený zápas s Plzní k dobru. Trenér Jiří Plíšek se však tématu titul zásadně vyhýbá. „To slovo ode mě rozhodně neuslyšíte. Favoritů bude na jaře několik, mezi ty největší však určitě řadím Spartu. My se budeme chtít dál zlepšovat, navázat na vydařený podzim a hrát až do konce o nějaký úspěch. Budeme však hrát a pracovat bez tlaku a bez stresu, v úplném klidu,“ ujistil Plíšek v rozhovoru pro Sport.cz.

Stejně výrazně se posunul nahoru také Jablonec. „Bylo by ode mě hodně neskromné, kdybych tvrdil, že jsme nespokojeni. Určitě jsme mohli dosáhnout i na víc než 31 bodů, ale na naše ambice je to dost. Dosáhli jsme pro Jablonec historického počtu bodů, což pro nás představuje slušný vklad pro jarní sezónu,“ řekl trenér František Komňacký pro ČTK.

Všichni pak musejí vážně počítat se Spartou, která se proti minulému podzimu zvedla o pět bodů. „Pracujeme s mladými hráči a jsme v určitém stadiu vývoje. Do konce soutěže zbývá ještě čtrnáct kol, takže bych nyní nechtěl dělat z našeho umístění nějaké závěry,“ prohlašuje trenér Jozef Chovanec.

Na titul klidně může pomýšlet i Baník, Plzeň nebo Mladá Boleslav. Ukazuje se ovšem, že nikdo o něm nechce mluvit...

Reklama