Hlavní obsah

Kladenská radnice už nechce dotovat fotbal

Kladenská radnice se chystá ukončit finanční podporu tamního ligového klubu. Primátor Dan Jiránek v dopise předsedovi ČMFS Ivanu Haškovi vysvětluje, že v příštím roce už kladenský fotbal nemůže počítat s dotací od města. Ta přitom podle ředitele klubu Eduarda Nováka v minulých letech tvořila jedenáct miliónů korun ročně, což představuje zhruba třetinu rozpočtu.

Článek

"Vedení radnice vnímá existenci místního fotbalu jako prioritu, nicméně rozpočet města, oslabený nižšími příjmy, nedovoluje podobné aktivity dlouhodobě podporovat. Aktuální deficit fotbalového klubu vůči městu již dnes dosahuje částky více než deset miliónů korun. Další dotace pro rok 2010 by tento dluh ještě navýšila," napsal Jiránek.

Dopis předsedovi zdůvodnil tím, že chce, aby vrcholný orgán českého fotbalu znal přesně situaci v klubu, a současně ho vybídl k jednání o možné spolupráci. Nabídl mu například, že by kladenský stadion mohl být tréninkovým centrem pro reprezentaci do 21 let.

Primátorův dopis vedení klubu překvapil. Sportovně technický ředitel Eduard Novák řekl, že o tom s nimi nikdo z města nejednal. "K celé záležitosti se vyjádříme až po úterním zasedání zastupitelstva města, kde očekáváme diskusi na toto téma," sdělil Novák.

V březnu letošního roku kladenští zastupitelé schválili záměr bezúplatného převodu fotbalového stadionu Františka Kloze z prvoligového klubu SK Kladno na město. Klub má totiž problémy s provozováním stadionu, který potřebuje značné investice. Mimo jiné mu schází vyhřívaný trávník, který bude nezbytnou podmínkou účasti v první lize.

Město původně zamýšlelo stadion za 45 miliónů korun odkoupit, a tím klubu pomoci. Ukázalo se ale, že majetkový přesun nelze uskutečnit bez souhlasu ministerstva financí. "Ministerstvo financí je ochotno ten souhlas dát jen za podmínky, že to bude na město převedeno bezúplatně, tudíž jsme museli revokovat minulé usnesení," řekl tehdy novinářům hejtmanův náměstek Miroslav Bernášek.

Reklama

Související témata: