Hlavní obsah

Chovanec ve Spartě trenérem není, přesto hráčům radil: Jděte na lebkouny!

PRAHA

Přišel v mimořádně dobrém rozmaru. Nejprve kontroloval, zda cestou do strahovské nafukovací haly všichni hráči pozdraví, pak se jal přítomné - sparťanský managment nevyjímaje - přesvědčovat, že on není žádný trenér. „Co mám na dveřích? Generální sportovní manažer! Tak to prosím račte respektovat,“ trval Jozef Chovanec na tom, že on na Letné není ani hlavním koučem, natož pak trenérem.

Článek

Humoru měl dost. A bonmotů házel na všechny strany víc, než proslulý fotbalový vypravěč t.č. na penzi Ladislav Škorpil. „Měli byste jít všichni do hola na lebkouny, abyste měli u strahovských stavitelů reprezentace protekci,“ žertoval letenský generální sportovní manažer Jozef Chovanec na úkor fotbalového bosse Haška a trenéra národního mužstva Bílka, když procházel rýsující se sparťanskou soupisku pro jaro a reprezentanta aby na ní hledal lupou.

Roman Hubník odešel do Herthy Berlín a potencionální adepti s Kušnírem v čele zatím do národního týmu jen nesměle nakoukli. I proto dostávali od Chovance dobře míněné rady. A nejen co se lazebníka a tudíž holých lebek týče.

Dost s podivem, že letenského generálního sportovního manažera humor neopouští, když zatím počítá jen ztráty. Roman Hubník zmizel v Německu, Patrik Berger vzhledem k přetrvávajícím zdravotním problémů ukončil definitivně fotbalovou kariéru, o příchodu Manuela Pamiče Sparta se Salcburkem stále ještě jedná, transfer Libora Sionka a Jiřího Jarošíka je rovněž stále ještě ve hvězdách.

„Hubník s námi už spolupracovat nechtěl, Jarošíkovi jsme předložili nabídku, ale protože je strašně nerozhodný, dal jsem mu 15. leden jako konečný termín k rozhodnutí. Zájem sice projevil, ale těžko soudit, jak při jeho váhavosti všechno dopadne. Možná ještě čeká, že se ozve Barcelona, “ přiznával Chovanec, že jedná o nových posilách hned na několika frontách a všude naráží na totéž. „Ti dnešní kluci by chtěli nejlepší peníze, nejhezčí holky a co nejméně práce. Složité s nimi najít společnou řeč.“

O Pamiče musí Sparta bojovat

Samozřejmě, nepopřel, že jedná i na dánské frontě, kde se nachází další objekt sparťanského zájmu Libor Sionko. „Doufejme, že to bude jednání se zdárným koncem. A že se stejně tak dohodneme se Salcburkem na příchodu Pamiče, kterého bychom chtěli do Sparty natrvalo,“ stěžoval si, že nejen s kluby, ale především s hráči je strašně obtížné se domluvit.

Což vlastně platí i o Miloši Lačném z Ružomberoku. Zatímco Chovanec žije v přesvědčení, že jeho transfer je hotovou věcí („K dohodě došlo a ve čtvrtek nebo v pátek by se k nám měl připojit. Chtěl se ještě rozloučit s trenérem Strakou a spoluhráči v Ružomberoku....“),  manažer jedenadvacetiletého slovenského reprezentanta Pavel Zíka obratem vzkázal: „Nic takového. Ještě nikam nepřestoupil, o jeho smlouvě stále jednáme!“

Chovancovi opravdu neradno závidět. A to musí pro jaro ještě sehnat náhradu za Hubníka (Chovanec: „A náhradu adekvátní, což znamená angažovat podobného hráče!“), přivést posilu do středové řady a pochopitelně i útoku a dotáhnout do konce angažování Pamiče, jehož hostování ze Salcburku by na Letné rádi změnili v přestup.

„A to prosím dělám ve Spartě už rok zadarmo, což zkuste také registrovat. Když to o sobě po příchodu na Strahov prohlásil Ivan Hašek, byly toho plné noviny, zatímco o generálním manažerovi Sparty nikde ani řádka,“ náramně se bavil a vtipem sršel Chovanec, než zase přešel do vážné tóniny.

„Prostě chceme mít v kádru šestadvacet hráčů, abychom se nedostali do podobné situace jako na podzim, kdy nás zranění limitovala. Sice jsme ho zvládli slušně a ligu máme dobře rozehranou, jenže na jaře bude program nakumulovaný do dvou a půl měsíce a my musíme mít možnost reagovat,“ vykládal, aby už s ustaranou tváří dodal: „My totiž na rozdíl od jiných klubů cíle neměníme.“

Reklama

Související témata: