Hlavní obsah

Sionko je volný pro Spartu, zabojuje i o návrat do reprezentace

PRAHA

Ještě v prosinci pomohl vyřadit Spartu z Evropské ligy. Teď je ovšem Libor Sionko na cestě zpátky na Letnou. Dánský klub FC Kodaň totiž oznámil, že s českým fotbalistou okamžitě ukončil smlouvu. Zkušený ofenzivní hráč bude již ve čtvrtek jednat na Spartě. A pokud se opravdu vrátí a začne pravidelně hrát, měl by zabojovat také o návrat do reprezentace.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Libor Sionko před tréninkem FC Kodaň na Parken Stadionu.

Článek

Se Sionkem už v Kodani nepočítali a hráč během podzimu připustil, že při rozhodování o svém dalším angažmá bude brát zřetel také na případnou šanci na návrat do národního týmu. "S trenérem Bílkem jsem mluvil před turnajem v Emirátech. Nikdo mě z reprezentace nevyhazuje a já bych se do ní strašně rád vrátil. Podmínka je však daná jasně - nejdřív musím pravidelně hrát. A dobře hrát..." potvrdil Sionko.

Sparta se o návrat zkušeného rychlonožky pokoušela již v létě a vrací se k němu znovu. "O Libora máme zájem a nabídku jsme mu předložili. K dispozici máme dostatek finančních prostředků na to, abychom kádr pro jarní část sezóny kvalitně doplnili," avizoval na začátku přípravy trenér Jozef Chovanec.

Kouč Solbakken už Sionka delší čas přehlížel, nasazoval ho jen sporadicky ke konci zápasů. A sportovní ředitel Carsten V. Jensen teď na klubovém webu oznámil, že Kodaň okamžitě ukončila Sionkovu smlouvu.

„Ano, je to tak, Libor by se měl vrátit po několika zahraničních angažmá do české ligy a podepsat se Spartou víceletou smlouvu. Vše je připravené a předjednané, ve čtvrtek bychom to měli na Letné dotáhnout. Proběhnou tam finální jednání. Měli jsme i jiné nabídky, ale ta od Sparty byla nejlepší,“ potvrdil pro Sport.cz hráčův agent Pavel Zíka ze společnosti Sport Invest.

Na Letné by se mohl znovu sejít s Jarošíkem

Sionko patřil k nejlepším českým hráčům na EURO 2008 a v průběhu loňského podzimu naznačoval, že jeho trpělivost s jednáním kouče Solbakkena není bezbřehá. „Nejsem spokojený, moje situace v klubu se změnila. Dělám všechno, abych byl fit a připravený hrát. Trenér mi ovšem nevěří,“ líčil své rozčarování.

Sionko přišel před dvěma a půl lety z Glasgow Rangers jako velká posila. A podle zákulisních spekulací mohla být v době finanční krize problémem právě jeho smlouva. „Názor si musím nechat pro sebe, to by mi nepřilepšilo,“ nenechal se strhnout k výrokům na adresu norského kouče či klubového vedení.

V první sezóně byl Sionko zvolen fan clubem jako hráč roku, loni však už pomýšlel na odchod. Otec dcery Karolíny a syna Dominika byl po Rakousku a Skotsku na třetí štaci a přiznával, že po šesti letech v zahraničí se mu stýská po domově. „Nevylučuji, že se v Kodani o místo poperu a vydržím tu až do konce smlouvy. Na druhou stranu bych klidně šel třeba do Rakouska, pokud by v zimě přišla dobrá nabídka. Nebo bych to venku zapíchl úplně a začal si budovat zázemí doma. Malé jsou čtyři a chtěli bychom, aby za dva roky začala chodit do české školy,“ líčil své úvahy.

Teď se tedy rozhodl pro návrat na Letnou, kde by se mohl sejít s dalším navrátilcem Jiřím Jarošíkem, který se už se sparťany připravuje.

Reklama

Související témata: