Hlavní obsah

Vstávat a běhat, to je bič na sparťany, kteří nestíhají

ŠPINDLERUV MLÝN

Rok co rok je to stejné. Výběhy do sněhem zapadaných kopců, lyžování, posilovna, bazén - až do umdlení. Zimní příprava fotbalistů Sparty se neliší od drilu ostatních ligových klubů. Vždycky se ale najde nějaká „příjemná“ novinka. Jako letos. Kdo měl špatné fyzické testy nebo nesplnil denní program, musel ráno vstát dřív a ještě před snídaní běhat.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Fotbalisté Sparty nabírají fyzickou kondici ve Špindlerově mlýně.

Článek

Nejtěžší týden přípravy pro sparťany končí. Tradiční kondiční soustředění ve Špindlerově Mlýně přežili, nic jiného jim ostatně nezbylo. „Denně byly na programu tři tréninkové fáze. A kdo měl horší vstupní fyzické testy, trénoval čtyřfázově,“ rekapituluje kondiční trenér Pavel Rada, spolu s prvním trenérem Martinem Haškem největší krkonošský dráb.

Právě ona čtvrtá fáze budí fotbalisty ze sna. „Každý večer je vyhodnocení tréninkového programu. Kdo nedosáhne stanovených hodnot, musí se druhý den ráno připojit ke skupině, která jde ještě před snídaní běhat. To je pro všechny největší hrozba, já bych tedy rozhodně nevstal,“ hrozí se Jiří Kladrubský.

Defenzivní univerzál se právě až v zimě mohl vrhnout do tréninku naplno. Na podzim nehrál kvůli letní operaci kolena. „Těžko srovnávat, příprava je pořád stejná. Úlevy nemám, ale třeba lyže vynechávám a někdy mě ještě koleno bolí. Musím opatrně, hrát bych mohl až na soustředění ve Španělsku,“ těší se Kladrubský.

Na Brabce jsem tip dal, přiznal Chovanec

Libor Sionko, čerstvá staronová posila z Kodaně, se k mužstvu připojí až v Praze. Ne tak Jiří Jarošík, který nakonec zběhl do Zaragozy. „Na něčem jsme byli domluvení a já své slovo držím. Jirkovo rozhodnutí ovšem akceptuji. Není první, kdo dal Španělsku přednost před českou ligou,“ konstatuje trenér Jozef Chovanec.

Kouč ve Špindlerově Mlýně potvrdil, že Sparta teď má vytipované tři další stopery. A exslávista Erich Brabec z tureckého Ankaragücü je mezi nimi. „Doporučil jsem ho, další jednání už je věcí personálního ředitele Otavy. Nikdy nemůžete v přestupním termínu sázet jen na jednu kartu. Vždy musíte mít další varianty.“

Sparťan Jiří Kladrubský (vlevo) a trenér Jozef Chovanec ve Špindlerově Mlýněfoto: ČTK/Alexandra Mlejnková

U Brabce je potíž, že v sezóně již vystřídal dva kluby. Pro přestup do Sparty by tedy potřeboval výjimku od FIFA. „To je pro nás podstatná informace, na kterou čekáme. Hledáme podobný typ, jakým byl Hubník. A vůbec se nebojím toho, že by se Brabec jako vůdčí osobnost nesnesl s Řepkou. Vždyť Roman byl také výrazná osobnost. A když jsme na podzim nastoupili s Řepkou, Hubníkem i Huškem před nimi, nedostali jsme v lize jediný gól,“ poukazuje Chovanec s tím, že kromě stopera čeká na přestup ještě jednoho ofenzivního hráče.

Pokud jde o trénink, letenský kouč patří k odborníkům, kteří volají po tom, aby i v českém fotbale bylo jen jedno přípravné období. „Tím bychom se přiblížili fotbalovému světu. Podněty by měly vzejít od nového svazového vedení, ale zatím žádné signály nepřicházejí. A fotbal nejde dopředu, upadáme do průměru,“ varuje Chovanec strahovskou generalitu.

Reklama

Související témata: