Hlavní obsah

Kladrubský se vrací na hřiště bez berlí, s nimiž se ženil

PRAHA

Ženich s berlemi, to bylo loni v létě na Hluboké velké haló. A také jediná veselá příhoda roku, na který by defenzivní sparťanský fotbalista Jiří Kladrubský nejraději zapomněl. Po plastice křížových vazů si půl roku nekopl do míče a teď se v zimní přípravě pere s návratem na hřiště. „Žádné úlevy, koleno mě však bude bolet ještě dlouho,“ uvědomuje si.

Článek

Během jara se dostal do parádní formy a mohl si dělat naděje, že brzy rozšíří i svoji reprezentační bilanci. V dresu národního týmu si sparťanský defenzivní všeuměl Jiří Kladrubský zatím ve dvou startech proti Kypru a Slovinsku připsal dohromady pouze pět odehraných minut.

Takové myšlenky však musely ustoupit zcela stranou. Nejdřív doktoři přišli na to, že hráč Sparty má zvětšená játra a slezinu, což způsobuje nadměrnou únavu. A pak si v půlce května v utkání se střížkovskou Bohemkou přetrhl po hlavičkovém souboji vazy v koleně.

Jiří Kladrubský (vlevo) a trenér Jozef Chovanec během soustředění ve Špindlerově Mlýně.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Ženich s berlemi, to svět ještě neviděl

„Od chvíle, kdy jsem slyšel, jak mi po doskoku prasklo v levém koleně, to bylo mé nejhorší období v životě. Kromě svatby, samozřejmě...“ vzpomíná čtyřiadvacetiletý Kladrubský.

Svatbu skutečně neodložil a již devět dní po operaci se na Hluboké oženil s dlouholetou přítelkyní Terezou. Všichni přítomní tak na vlastní oči poprvé viděli ženicha s berlemi, který si během veselky odskočil na chvíli schrupnout, na parketu „tančil“ na lehátku a během hostiny musel dostat punkci...

Tím však byl příděl úsměvných příhod vyčerpán, následovalo pooperační martýrium a tvrdý návrat k fotbalu. „Berle mi sebrali asi dva týdny po operaci, aby si na ně koleno nezvyklo. Prostě mě hodili do vody,“ líčí fotbalista, který si kopl do míče až v úplně posledním zápase loňského roku. Proti FC Kodaň střídal v 79. minutě trochu symbolicky Kucku, tedy dalšího hráče, který se v létě podrobil operaci.

Kopat chce až ve Španělsku

„Nasadili jsme ho proto, aby se Jirka před zimní přípravou pozitivně naladil. Po vážném zranění ho čeká ještě dlouhá cesta do základní sestavy,“ připomněl trenér Jozef Chovanec.

Do zimní přípravy se už Kladrubský obul naplno, zařezával s mužstvem i na kondičním soustředění ve Špindlerově Mlýně. „Úlevy nemám, ale třeba lyže jsem vynechal a někdy mě ještě koleno bolí. Musím opatrně, hrát bych mohl až na soustředění ve Španělsku,“ těší se.

„Svatební“ berle jsou snad definitivně pryč. A jedna z velkých letenských nadějí je o jednu obrovskou negativní zkušenost bohatší. „Alespoň něco mě naučila. Jsem teď mnohem trpělivější,“ ujišťuje Kladrubský, že složitý návrat na trávník si dávkuje po rozumných doušcích.

Reklama

Související témata: