Hlavní obsah

Řepka a Brabec, to by měl být stoperský hit jara

PRAHA

Ještě nedávno hráli v derby spolu, teď by se měli sejít v jedné stoperské dvojici. Tomáš Řepka, kapitán fotbalové Sparty, a Erich Brabec, minulé dvě sezóny kapitán Slavie. „Hledáme podobný typ, jakým byl Hubník. A vůbec se nebojím toho, že by se Brabec jako vůdčí osobnost nesnesl s Řepkou,“ ujišťuje letenský kouč Jozef Chovanec.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Erich Brabec vlevo dole sleduje v jednom z derby souboj Tomáše Řepky. Teď by se měli sejít v rudém dresu...

Článek

Brabec ještě z Ankary na Letnou nepřestoupil, Sparta s ním však oficiálně o přestupu jedná. „Vše se vyvíjí,“ konstatoval v pondělí hráčův agent Pavel Zíka pro Sport.cz. Brabcův transfer by měl být na spadnutí. A s ním i nevšední varianta se dvěma vůdčími osobnostmi v jedné stoperské dvojici.

„Nepřekáželi bychom si. Ušetřil bych navíc spoustu energie a spoustu práce. Půlku řízení by měl na sobě Erich. A kdyby to převzal celé, byl bych jenom rád,“ ujišťuje Tomáš Řepka. „Vždycky jsem měl vedle sebe někoho, kdo to víc uměl s míčem, já byl takový ten mydlič. Proto nám to třeba fungovalo i naposledy s Hubníkem,“ připomíná letenský brousek.

Poté, co dal Jiří Jarošík přednost Zaragoze, doporučil Brabce jako náhradu za Hubníka také trenér Jozef Chovanec. „Hledáme podobný typ, jakým byl Hubník. A vůbec se nebojím toho, že by se Brabec jako vůdčí osobnost nesnesl s Řepkou. Vždyť Roman byl také výrazná osobnost. A když jsme na podzim nastoupili s Řepkou, Hubníkem i Huškem před nimi, nedostali jsme v lize jediný gól,“ poukazuje Chovanec.

Silná dvojka, ale co její rychlost?

Oba mazáci jsou rozdílné povahy. „Erich je klidnější, respektuje zkušenost a vedoucí roli jiného hráče. V tom by problém vůbec nebyl. V kabině by Sparta byla velice silná,“ souhlasí Ivan Kopecký, bývalý kouč jedenadvacítky, v níž vedl Řepku a později i Brabce.

Řepkovi je šestatřicet a Brabcovi bude v únoru 33 let. Proto vidí Kopecký jiný problém. „Je to krátkodobé řešení pro okamžitý úspěch, ale perspektivu v něm nevidím. Mám Ericha rád, ale být sparťanem, raději bych chtěl vyhrát titul s mladým stoperem, jemuž teď bude zabírat místo,“ upozorňuje trenér.

Dvojice mazáků by mohla mít problém s rychlostí útočníků. „Na ligu to pořád stačí, ovšem na evropské poháry sotva. Hubník byl rychlý, proto dominoval a spoustu nebezpečných situací uhasil. Erich tak rychlý nebude,“ avizuje Kopecký.

Kdyby Brabcův přestup zkrachoval, Sparta nevylučuje ani řešení z vlastních zdrojů. Kromě Řepky má v kádru Rakušana Niklase Hohenedera (23) a ještě mladšího Lukáše Hejdu (19). „Právě Hejda by byl podle mě po boku Tomáše ideální. Znám ho perfektně, protože jsem ho měl v dorostenecké reprezentaci. Z ročníku 1990 je to náš nejschopnější stoper, který dobře ovládá míč a umí i vystřelit. Vůbec bych se ho nebál postavit. Na ligu má už teď a byl by to stoper na dalších pět let. Nebo spíš na dva roky a pak prodej do zahraničí,“ míní Kopecký.

Žít a hrát se dá i s hulákáním fanoušků

Letenští se však evidentně více upínají k variantě se zkušenějším Řepkovým parťákem. Na obzoru je tak pikantní výjev. V době, kdy ještě někde u silnice možná budou rezavět billboardy s heslem „Následuj svého kapitána“, na nichž Brabec loni v létě lákal k nákupu permanentek do Edenu, ten samý hráč bude v rudém dresu nastupovat proti sešívaným...

„Viděl bych ho vedle sebe hrozně rád. Je to dobrý fotbalista a hodný kluk. Dal by nám hodně. A že hrál ve Slavii? Takových kluků bylo, co se v obou klubech protočilo. Já bych to tedy udělat nemohl, ale každý jsme z jiného těsta. Opravdu bych ho přivítal. Jsou přece i slušní slávisti, i když je jich málo,“ směje se Řepka a věří, že by jeho nový parťák překousl i případnou nevoli příznivců Slavie.

„Asi by na Ericha pokřikovali, ale to by nebyl problém. Myslím, že on by to pouštěl jedním uchem dovnitř a druhým ven. Na mě třeba huláká úplně každý,“ mávne Řepka rukou.

Reklama

Související témata: