Hlavní obsah

Šéf disciplinárky Golda: Nechceme být za každou cenu tvrdí a přísní

Loni v létě vystřídal dlouholetého šéfa fotbalové disciplinárky Alexandra Károlyiho. A hned na začátku sezóny se Jiří Golda zapsal jako sekerník, který rozdává tvrdé tresty na potkání. „To není žádný náš záměr. Zatím jsme sáhli spíše k trestům na spodní hranici, kterou nám disciplinární řád umožňuje,“ ujišťuje šéf disciplinární komise.

Foto: ČMFS

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda.

Článek

Byl to váš plán, nastolit hned od počátku tvrdý kurs?

Nechci se proti nikomu vymezovat, ani proti našim předchůdcům. Pohybujeme se v rámci sazeb, které nám disciplinární řád dává. A zatím rozhodně spíš na spodní hranici.

Takže nemáte žádnou filosofii, s níž jste do toho s kolegy šli?

Ne, posuzujeme případ od případu. Ale určitý trend jste mohli sami vypozorovat. Chceme trestat nebezpečné zákroky, které hrozí zraněním, simulování a také hostující kluby za výtržnosti jejich fanoušků.

Třeba Sparta však tvrdí, že pro trestání hostujících klubů za jejich fanoušky tady není dostatečná opora v legislativě.

Sparta se sice odvolala, odvolací komise však potvrdila náš verdikt. A její předseda konstatoval, že možnost trestat hostující kluby za výtržnosti jejich příznivců tu byla vždycky. Teď jde jen o to, jestli se využívala, nebo ne.

Vyhovuje vám stávající disciplinární řád?

Ideální by bylo, kdyby od příští sezóny platil nový. Nejdřív však musí být inovovány stanovy celého svazu, od nich se pak mohou odvíjet další dokumenty. Řídím se samozřejmě disciplinárním řádem UEFA a FIFA, sleduji normy v okolních zemích nebo také ve Francii.

Do funkce vás navrhl místopředseda svazu Rajchl. Vzal jste si do komise také některé své lidi?

Ne, tu možnost jsme neměl. Ale lidsky jsme si sedli, myslím, že komise funguje dobře.

Nemáte zatím velkou fotbalovou praxi. Není to nevýhoda?

Na jednu stranu mi nikdo nemůže vyčítat, že jsem z minulosti spojený s některým klubem. Na stranu druhou může přijít výtka, že mám málo praxe. Ale zatím jsem žádnou takovou nezaregistroval.

Reklama

Související témata: