Hlavní obsah

VIDEO: Téma Slavia je uzavřeno, těším se na tři jarní derby, říká sparťan Brabec

Bude ostře sledovaným mužem, s tím musí hned od počátku své letenské mise počítat. Dva roky dělal Erich Brabec kapitána fotbalové Slavie a šest měsíců poté, co v Edenu překvapivě skončil, podepsal na dva a půl roku smlouvu s konkurenční Spartou a vybral si dres s číslem 21... „Dělám správný krok. Jdu do klubu s ambicemi na zisk titulu a start v Lize mistrů,“ ujišťuje.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Fobalový stoper Erich Brabec s dresem pražské Sparty.

Článek

Jste pořádně nachystaný, že vzhledem ke své slávistické minulosti budete ve Spartě pod tlakem?

Je mi jasné, že během jara bude má osoba ze všech stran pod drobnohledem. Jsem na to připravený! Kdybych měl pocit, že bych to neustál, do Sparty bych nešel.

Jaké máte reakce na svůj pikantní přestup?

Od lidí ze svého okolí jen pozitivní. A dokonce také všichni bývalí spoluhráči ze Slavie, s nimiž jsem mluvil, můj krok chápou a přejí mi jen to nejlepší.

Během víkendu jste avizoval, že řeknete, proč jste musel ze Slavie odejít. Takže?

Netušil jsem, že Slavia v týdnu vydá prohlášení k celé záležitosti. Je natolik obsáhlé, že již není třeba se k tomu vyjadřovat.

A je pravda, že vám Slavia ještě stále dluží?

Téma Slavia je pro mě již uzavřeno a prosím, abyste to respektovali.

Ale přece jen - jaký vztah teď máte s trenérem Karlem Jarolímem, který o vás v létě již nestál?

Od doby, co jsem ze Slavie odešel, jsme se už párkrát potkali. Nemám s ním problém. Je to profesionální vztah trenér - hráč. A já pod ním prožil dva nádherné roky. Teď věřím, že strávím úspěšné období i na Spartě.

...a že novy rok bude klidnější než ten minulý.

Určitě. Loni jsem prodloužil smlouvu se Slavií, vyhrál titul, pak musel odejít a v Turecku ne z fotbalových důvodů vystřídat dva kluby. Beru to ovšem tak, že co se má stát, stane se. Odchod ze Slavie i podzim v Turceku, kde jsem proti svým zvyklostem sehrál na podzim jen sedm ostrých zápasů, mě však v jistém směru obohatily. S manželkou jsme to přežili a jsem rád, že se vracím zase do Čech.

A co tři jarní derby se Slavií?

Už se na ně těším! A co vím, tak bývalí spoluhráči ze Slavie také. Duben tím bude hodně specifický, ale věřím, že to budou zápasy úspěšné pro Spartu.

Vytvoříte zkušenou stoperskou dvojici s Řepkou. Nebudete však dva kohouti na jednom smetišti?

Tomáš je jedním z nejlepších stoperů v lize, ne-li vůbec nejlepší. Těším se na spolupráci s ním. Je impulsivnější než já, ale za poslední rok, dva se zklidnil a pro Spartu je prospěšné, že ji táhne správným směrem. A oba jsme natolik zkušení, že si dokážeme naši roli i s dalšími spoluhráči podělit tak, abychom to společně dotáhli k titulu.

Na Letnou nedávno přišel zkušený záložník Sionko, který se ještě chce vrátit do reprezentace. Je to i váš případ?

Národní tým je pro každého hráče vrchol, který může na mezinárodní scéně zažít. I pro mě by byl návrat do reprezentace krásný, ale s přestupem do Sparty ho nespojuji. Myslím, že s nástupem trenéra Bílka přijdou do nároďáku nové tváře. Třeba Sivok a Hubník mají před sebou velkou budoucnost.

Reklama

Související témata: