Hlavní obsah

Projekt společné česko-slovenské ligy vzniká s tichým souhlasem UEFA

PRAHA

Není to jen čirá utopie. Vedení českého a slovenského fotbalu se začalo zcela vážně a intenzivně zabývat studií společné ligové soutěže. Pochybovači by alespoň z jednoho důvodu měli zpozornět. Projekt vzniká s tichým souhlasem Evropské fotbalové unie (UEFA), která zatím všechny předchozí nadnárodní soutěže rázně zamítala.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovák Vladimír Weiss (vpravo) v souboji s Davidem Jarolímem. Vrátí se také česko-slovenská liga?

Článek

Jste pro společnou fotbalovou soutěž se Slováky? Již tři týdny odpovídají čtenáři Sport.cz na tuto otázku. Do ankety se zapojil vypovídající vzorek přes 50 tisíc lidí a výsledek je dost jednoznačný - 79% je pro, 21% proti.

„Také na Slovensku podobný průzkum proběhl a výsledek je srovnatelný. Asi 70 až 75 procent fotbalové veřejnosti je pro společnou soutěž,“ přikyvuje Karol Belaník, prezident Unie slovenských ligových klubů.

Vedení slovenského fotbalu ve čtvrtek tři hodiny jednalo v Praze na půdě Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS). Obě strany se dohodly, že začnou intenzivně připravovat a přezkoumávat podmínky projektu společné ligy. Další schůzka se uskuteční pro změnu v Bratislavě.

Slováci už projekt oťukli na půdě UEFA

Škarohlídi mají po ruce pádný argument - UEFA ještě nikdy žádnou nadnárodní ligu nepřipustila, ať už se její myšlenkou zabývali ve Skandinávii, v Beneluxu či jiných oblastech. „Předseda slovenského svazu Laurinec je členem exekutivy UEFA, takže její posouzení našeho projektu jsme nechali na druhé straně. Musíme přiznat, že Slováci mají v UEFA silnější pozici než my,“ podotkl Ivo Lubas, šéf Gambrinus ligy.

V tomto směru přivezli Slováci do Prahy trochu překvapivé informace. „Je pravda, že UEFA zatím všechny podobné projekty zamítala. Ledy se však pohnuly, pro tyto případy již UEFA vyčlenila několik konzultantů. To o něčem svědčí. Když jsme jim náš plán nanečisto předestřeli, tak předem neřekli ne. Určité přísliby existují a bez tiché podpory bychom o tom dál ani neuvažovali,“ ujistil Belaník.

Sponzorům by se rozšířil trh

Motivem obou stran je zkvalitnění ligové soutěže. A protože o peníze jde vždy až v první řadě, také zatraktivnění marketinkové zajímavosti ligy. Svým partnerům by totiž Češi i Slováci mohli nabídnout rozšířený 15miliónový trh...

„Uvažujeme, že by do společné soutěže vstoupilo 12 českých a 6 slovenských klubů. Dva týmy by sestupovaly, nahradil by je jeden český a jeden slovenský nováček. Účastníci Gambrinus ligy, kteří by se do společné soutěže nevešli, by mohli alespoň jednu následující sezónu dostávat stejné peníze,“ nastínil Miroslav Kříž, předseda českého Ligového shromáždění.

„Zatím však rozhodně nejde o hledání detailních řešení, ale o shodu a stanovení priorit. Pracujeme na projektu a až čas ukáže, do jaké míry je životaschopný,“ dodal Kříž, podle něhož zástupci českých klubů myšlenku společné ligy podporují.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články