Hlavní obsah

Příbramští mladíci Wágner s Fantišem málem porazili Spartu

PRAHA

Měla to být vcelku hladká záležitost Sparty, útočící na titul. Jenže Příbram se jí stává komplexem. Místo tří bodů další remíza. Druhá s Příbramí a devátá celkově v tomto ročníku. A mohlo být sobotu ještě hůř. Sedmnáctiletý Antonín Fantiš s devatenáctiletým Tomášem Wágnerem měli na kopačkách dokonce vítězství...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavičkový souboj Sionka se Šmejkalem v utkání Sparty a Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Wágnera poslal příbramský kouč Karol Marko na hřiště v 76. minutě. O necelé dvě další využil zaváhání zkušených sparťanů Jaromíra Blažka s Erichem Brabcem a vstřelil zblízka do prázdné brány vyrovnávací gól... „To, co potkalo ty dva, se stává i ve slavnějších týmech, kolikrát jsem to viděl v televizi. Já chodím důrazně za míčem, to jsem udělal i teď. Blažek zařval na Brabce: ,Nech to.´ Brabec míč trefil chráničem a já už ho dával do prázdné brány,“ popsal svoji trefu Wágner.

Ovšem nejcennější trefa to prý není. „Sparta je nejslavnější český klub, dát jí gól, to se cení. Znamenal alespoň bod. Důležitější jsem dal na podzim doma Kladnu. Byla to trefa na 3:2, takže znamenala tři body,“ říkal spokojený příbramský útočník.

Na Letné v sobotu mohl přidat ještě vítěznou trefu, kdyby... „Chtěl jsem míč propálit mezi obránci a podél Blažka, ale trefil jsem spoluhráče Tondu Fantiše. Mrzí mě to, mohli jsme vyhrát... Ale co, bod máme, jeden gól jsem dal a příště vstřelím další,“ pravil sebevědomě Wágner. „Křikl jsem na něj, ať mi přihraje, že balón uklidím do brány. Byl jsem v dobré pozici. Jenže on střílel a trefil mě do stehna, s tím už jsem nemohl nic dělat,“ krčil rameny Antonín Fantiš.

Vše se otočilo ve druhé půli

Příbramští zaskočili Spartu po změně stran důrazem a agresivitou. V první půli byli mnohem bojácnější. „My jsme si na Spartu věřili od začátku, protože jet na Letnou s tím, že tam prohrajeme, by ani nemělo smysl.  Dokonce jsme si říkali že bychom mohli i vyhrát. Ale s bodem jsme spokojení. Na Spartu se nám docela daří, dvakrát jsme remízovali 1:1. Na druhou stranu, vyhrát alespoň jeden z těch zápasů by bylo lepší. Úplně nejlepší by ale bylo vyhrát oba,“ přemýšlel nahlas Wágner.

I když ligové starty spočítá na prstech obou rukou, nechybí mu zdravé sebevědomí. „V sobotu jsem na Letné nijak nervózní nebyl, ani nevím, čím to bylo. Prostě jsem šel na hřiště s tím, že to tam odjezdím a uvidíme. To jsem splnil, takže mám dobrý pocit,“ říkal spokojeně.

A hned zdůraznil: „V první půli jsme trefili břevno, ale Sparta byla přeci jen lepší. Ve druhé se to otočilo. Sparta si o vyrovnání koledovala. Vyklidila střed hřiště. Šli jsme za bodem a mohli jsme mít i tři. Škoda. Ale i tak to je do jara velmi dobrý vstup. My jsme si totiž řekli, že začínáme od nuly. Osmá příčka je sice dobrá, ale dostat se výš, by bylo lepší. Teď ale ten bod musíme potvrdit doma s Mladou boleslaví.“

Druhým příbramským mladíkem, který zatápěl zkušené sparťanské obraně, byl Antonín Fantiš. Sám také mohl vstřelit gól... „Řepka dal špatně hlavou za sebe malou domů. Dostal jsem se za něj, ale Blažek míč stihl těsně přede mnou odkopnout,“ popsal situaci Fantiš.

S výkonem svého týmu na Letné byla ale spokojený... „Byl velmi dobrý, hráli jsme spolehlivě  dozadu a zaslouženě jsme vydřeli bod. Každý, kdo přijede na Letnou má ze Sparty respekt. My jsme se po prvních patnácti minutách oklepali, a pak jsme hráli podle mne nebojácně. Druhou půli jsme domácí k ničemu vlastně nepustili. Snažil jsem se napadat obránce Sparty, vyvíjet na ně tlak, aby museli nakopávat balóny. Naši stopeři Standa Nohýnek s Jakubem Štochlem si s tím už dovedou poradit,“ ohlédl se Fantiš za utkáním na Letné.

A pochválil i svého parťáku z útoku Wágnera... „Tomáš je klasický útočník, má čich na góly. I při tréninku se najednou objeví před brankou a padá mu to tam. A to se vrátil ještě Daniel Huňa. Na jaře budeme silní. Máme na víc, než jen na boj o záchranu,“ zdůraznil Antonín Fantiš, největší příbramský klenot, o který se zajímají už i velkokluby z Itálie a Anglie.

Reklama

Související témata: