Hlavní obsah

Jablonec přejel Klokany a je novým lídrem, Kladno zvítězilo v Mladé Boleslavi

PRAHA

Podruhé během jediného kola se změnil vedoucí tým nejvyšší fotbalové soutěže. Postarali se o to fotbalisté Jablonce, kteří v 17. kole zvítězili nad Bohemians 1905 3:0. Na prvním místě mají jednobodový náskok před Teplicemi a Spartou. I Teplice totiž získaly v úvodním jarním ligovém kole pouze bod, když remizovaly na hřišti Českých Budějovic 0:0. Překvapivý výsledek se podařil Kladnu, které zvítězilo v Mladé Boleslavi 1:0, a Olomouc porazila Slovácko 1:0.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Fotbalisté Jablonce se radují z gólu proti Bohemians 1905.

Článek

Fotbalisté Jablonce chtěli využít zaváhání Sparty, která v sobotu pouze remizovala na domácím trávníku s Příbramí. A za třemi body šli Severočeši už od začátku zápasu. V šesté minutě sestřelil Nikl unikajícího Vošahlíka a sudí Hrubeš nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Petr Pavlík. Gólman Pražanů si na míč sice sáhl, v cestě do brány mu však nezabránil.

Brankář Bohemians 1905 Radek Sňozík inkasuje branku z penalty proti Jablonci.foto: ČTK/Břetislav Fiala

Za další tři minuty se domácí radovali podruhé. Aktivní Vošahlík přihrávkou našel nabíhajícího Davida Lafatu, který střelou po zemi překonal Sňozíka podruhé. Severočeši i nadále kontrolovali průběh utkání a ve druhé půli se jim podařilo přidat další branku. Z pětadvaceti metrů natáhl Jan Kovařík a zvýšil náskok domácích.

Dalšímu severočeskému celku, Teplicím, které se představily na hřišti Českých Budějovic, se zaváhání Pražanů využít nepodařilo. A to i přesto, že byli hosté po celý zápas aktivnějším týmem. Největší příležitost první půle si přesto vypracovali domácí. Meszárošovu ránu ale dokázal Slavík skvělým zákrokem vyrazit.

Teplický útočník Aidin Mahmutovič (vlevo) a kapitán Českých Budějovic David Horejš.foto: ČTK/David Veis

Ve druhé půli se Jihočeši osmělovali čím dál častěji. Střelu Hudsona ze 72. minuty zlikvidoval Slavík. Do šance Brazilce vyslal Rudolf Otepka, který odehrál jubilejní 350. zápas v nejvyšší soutěži. Hudson se do další příležitosti dostal deset minut před koncem druhého poločasu, míč však skončil daleko mimo tři tyče. Na druhé straně mohl skórovat Verbíř po akci z protiútoku, Kučera však jeho střelu dokázal zneškodnit. Oba týmy se tak nakonec rozešly bez branek.

Kladno překvapilo v Mladé Boleslavi

Ve středočeském derby zavítalo Kladno na hřiště Mladé Boleslavi. Jasným favoritem zápasu byli domácí, kteří v dosavadních sedmi vzájemných duelech neodešli ani jednou poraženi. Pro Mladou Boleslav hovořilo také postavení v tabulce. Domácí se pohybují ve středu tabulky, Kladno balancuje na hranici sestupu.

Všechny předzápasové předpoklady však vzaly za své již ve čtvrté minutě utkání. Z rychlého protiútoku dostal Tomáš Strnad přihrávku za domácí obranu a přesnou střelou k tyči dokázal překonat Millera v brance domácích. Svěřenci Karla Stannera se poté vrhli do útoku. Skórovat se však nepodařilo Kuličovi, Chramostovi ani Sylvestremu a Kladno tak nakonec svůj náskok uhájilo až do konce.

Sestupové problémy mají také fotbalisté Slovácka, kteří v úvodním zápase jarní části zavítali na hřiště Olomouce. Bezbrankový stav vydržel až do 57. minuty. Domácí Jakub Petr vybojoval míč, centrem našel volného Michala Ordoše, který vstřelil jedinou branku zápasu.

Program 17. kola Gambrinus ligy
Sobota 27. února
Sparta Praha - Příbram 1:1on-line
Brno - Slovan Liberec 1:0on-line
Bohemians Praha - Slavia 0:1on-line
Neděle 28. února
Jablonec - Bohemians 1905 3:0on-line
Branky: 6. Pavlík z pen., 9. Lafata, 67. Kovařík.
České Budějovice - Teplice 0:0on-line
Mladá Boleslav - Kladno 0:1on-line
Branka: 4. Strnad.
Olomouc - Slovácko 1:0on-line
Branka: 57. Ordoš.
Pondělí 1. března
17:30 Plzeň - Ostravaon-line

Reklama