Hlavní obsah

Jablonecký Pavlík po výprasku: Byli jsme děraví jako ementál

LIBEREC

Nečekaný výprask schytal Jablonec při severočeském derby v Liberci. Domácí pokořili soupeře čtyřmi góly, a přestože vstupovali do zápasu jako jasný outsider, ani na šestnáctý pokus nedovolili rivalovi slavit první ligové vítězství na stadiónu u Nisy. „Byli jsme děraví jako ementál. Občas takový zápas přijde. Smutné je, že nás výpadek potkal zrovna v derby s Libercem,“ posteskl si jablonecký kapitán Petr Pavlík.

Foto: Petr Horník, Právo

Jablonecký Petr Pavlík bráněný Dejmkem a Vulinem z Liberce

Článek

Už do přestávky jste inkasovali tři góly. Byl v týmu ještě síla na zvrat nebo jste byli v poločase smíření, že vám není souzeno v Liberci uspět?

O přestávce byla atmosféra ještě hodně bojovná. Chtěli jsme se o výsledek porvat. Ale moc nám tenhle záměr nevyšel. Po dvou minutách jsme si dali gól do vlastní sítě. Obrana prostě nefungovala.

Pořád ještě zbývalo přes čtyřicet minut, tudíž jste se mohli pokusit o zvrat?

Těžko, protože jsme se utápěli v křeči, nehráli dobře a pouze nakopávali balóny na Pekharta v naději, že buď něco vymyslí nebo balón sklepne do dobré střelecké pozice některému ze spoluhráčů. Jenže jsme se v jednotlivých řadách špatně doplňovali. Na vyrovnání už prostě nebylo.

V týdnu jste remizovali se Spartou, nyní prohráli v Liberci. Co znamenají poslední dva výsledky pro ambice vašeho týmu?

Velkou komplikaci. Musíme prohru a nevydařený výkon hodit za hlavu. A hlavně se ze způsobu, jakým jsme prohráli, poučit. Trenér nám určitě dostatečně zdůrazní hlavní nedostatky u videa. Ze zápasu s Libercem si prostě nemůžeme vzít nic dobrého. Snad jen David Lafata, který vstřelil dva góly.

Až do zápasu s Libercem jste se pyšnili druhou nejlepší obranou. Proč došlo k tak dramatickému selhání?

Protože jsme zkusili hrát dopředu, ofenzivně. Ale k ničemu to nevede. Po bezbrankové remíze se Spartou nás všichni kritizovali, že jsme nehráli atraktivně. Trenér Zdeněk Ščasný nás v televizi pěkně sjel... Ale my jinak prostě hrát nemůžeme. Musíme se vrátit k precizní defenzivě a vyhrávat třeba jedna nula nebo dva jedna. Přestřelky jako s Libercem či v Ostravě prostě nejsou pro nás.

V čem byl největší problém?

Nechci předbíhat hodnocení trenéra, ale v individuálních chybách. Vždyť všechny inkasované branky byly laciné.

Neprojevila se tentokrát absence zkušeného brankáře Michala Špita, který by třeba dokázal obranu řídit?

Myslím, že Frydrych je dostatečně kvalitní gólman. V tréninku i proti Spartě o umění přesvědčil. Rozhodně bych ho z prohry v Liberci nevinil. Můžeme za ni všichni stejným dílem.

Jak velkou ránou bylo zranění stopera Pavla Drska v průběhu zápasu?

Jeho kvalit nikdo další v našem týmu nedosahuje, tudíž šlo o obrovskou absenci. Ale hrát vážně nemohl. Po srážce s protihráčem si vzal prášek a ještě chvíli zkusil pokračovat v záloze a já se přesunul na jeho místo. Ale zřejmě měl otřes mozku, protože byl zelenější než naše dresy a v kabině zvracel. Nevypadal moc dobře.

Během jara jsou výkony jablonecké defenzivy děsivě rozdílné. Třikrát jste udrželi čisté konto, ale dvakrát jste inkasovali čtyři góly.

V Liberci. A v Ostravě. Tam jsme hráli stejný hurá fotbal jako pod Ještědem. Vlastně možná ještě horší než u Nisy, protože na Bazalech jsme už prohrávali tři jedna a pořád útočili v sedmi lidech. Takhle prostě hrát nelze.

Reklama

Související témata: