Hlavní obsah

KORUPČNÍ AFÉRA: Vyhrožování, Ukrajinci, ale i arbitráž a telefonní odposlech

PRAHA

Podivnosti kolem nejnovější korupční kauzy v českém fotbale pokračují! Korunní svědek dává k arbitráži svůj bývalý klub, v jehož prospěch v aféře svědčí. Za to, že mu dluží peníze! Nejde o malou částku, protože v případě Miroslava Obermajera se jedná o finance za několik měsíců. Přitom právě Obermajer před strahovskou disciplinární komisí vystupuje jako jeden z hlavních svědků v aféře, v níž měl v posledním utkání loňského ligového jara olomoucký gólman Drobisz uplatit jeho a další střížkovské fotbalisty částkou 300 tisíc korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý hráč Bohemians Praha Miroslav Obermajer podal návrh na arbitrážní řízení se svým bývalým klubem.

Článek

Byl neoblomný a stál si na svém. Stejně jako jeho střížkovští spoluhráči Kincl, Dobeš a Zoubek, zopakoval i Miroslav Obermajer v úterý před Goldovým fotbalovým tribunálem výpověď stvrzenou už na přelomu roku notářem. A zopakoval ji i ve čtvrtek v rozhovoru pro Právo a Sport.cz, který rovněž přinášíme.

Návrh na arbitráž na Strahov přišel

„Peníze jsem po zápase v Olomouci od brankáře Drobisze převzal a v autobuse jsem je předal Zoubkovi. Na tom si trvám,“ hájil svou i střížkovskou pravdu fotbalista, který už ovšem v ligovém klubu Bohemians Praha skončil a musel vzít zavděk angažmá na Vyšehradě hrajícím ČFL.

Současně ovšem poslal na Strahov návrh na zahájení arbitráže s bývalým klubem. „Dostali jsme ho a právě ho přepisuji,“ potvrdila pro Sport.cz a Právo sekretářka arbitrážní komise Lucie Patricie Talafová s tím, že případ přijde na program jednání zřejmě až v létě.

Spekulace v telefonní nahrávce

Nejen Obermajerův návrh k zahájení arbitrážního řízení s Bohemians Praha, ale i mnohé další indicie ovšem evokují domněnky, že za korupční aférou by se mohlo skrývat jiné pozadí. Redakce Sport.cz má k dispozici nahrávku telefonního rozhovoru mezi bývalým a současným členem výkonného výboru ČMFS.

„Myslím, že je do něčeho tlačený. Vím, že mu řekli, že raději vezmou Ukrajince, než aby mu peníze vraceli. A on nemá peníze. Ani korunu. A má strach,“ prozrazuje na nahrávce Petr Voženílek v rozhovoru s ředitelem Olomouce Jiřím Kubíčkem obsah svého dialogu s Obermajerem. Naznačuje dokonce, že údajným důvodem Obermajerova vyhazovu ze Střížkova mělo být obvinění, že prodával zápasy. „Hlavně mám strach, že na něho finále mohou všechno hodit a ten kluk dostane třeba doživotní zákaz hrát fotbal,“ obává se Voženílek.

„Řekli mu, že smlouva je bezcenným cárem papíru, protože není zaregistrovaná na svazu. Proto jsem mu řekl: Neboj se, že by pan doktor Bernard tady k tomu přihlížel. To je jen jejich chyba, jejich problém, tobě arbitráž pomůže. Pokud je to podvod ze strany Střížkova, máš ji podepsanou, máš tam razítko Střížkova, a i kdyby nebyla podepsána statutárně, je to chyba klubu. Arbitráž vždycky věří hráčům,“ říká v nahrávce Voženílek a přiznává, že má strach také. „Také se to pána bojím a nechci s nimi mít nic společného. Potkali jsme se na plzeňském plese, kde mě obvinili, že jsem zkur... volby v Praze a začal mě urážet.“

Voženílek: Netvrdil jsem, že je rukojmím

Nejmladší člen zasedající mezi fotbalovou generalitou pravdivost nahrávky nepopírá. „Byly to mé spekulace a teď už vím, že mlčeti znamená zlato. Chtěl jsem Kubíčkovi pomoci, protože v minulé éře jsem si ho pro jeho postoje a boj proti všem vážil,“ přiznal pro Sport.cz a Právo Petr Voženílek.

„Nikdy jsem ale netvrdil, že se Obermajer stal rukojmím Střížkova, nikdy bych na takovouto konstrukci nepřistoupil. Ani to nedává logiku. Proč by chtěl pomáhat klubu, v němž skončil a který mu dluží peníze? Proč by podstupoval vyšetřování kriminálkou a disciplinární komisí?!“

Co se tedy skrývá za Voženílkovými slovy? „Prostě jsem chtěl nešťastnému Obermajerovi, který šest měsíců neviděl výplatu, pomoci, proto jsem mu třeba také poradil, jak se má bránit a co má dělat. A přidal jsem, aby si vzal právníka.“

Ani své obavy Voženílek ex post nezlehčuje. „Bojím se. S panem Kaprem se už osm, deset let nemusím,“ opakoval. „Stačilo, když mně dvanáct hodin před volbami v Praze, při nichž jsem podporoval místopředsedu Jindřicha Rajchla a které jsme nakonec prohráli, vykradli byt.“

Obermajer: Nejsem Kaprovou loutkou

Miroslav Obermajer, který potvrdil, že dal bývalý klub k arbitráži, si ovšem stojí na svém. „Nikdo mě do ničeho netlačil, nikdo mně nevyhrožoval v souvislosti s tím, abych na disciplinární komisi lživě vypovídal,“ opakuje.

Na přímý dotaz, zda byl tlačen do jiných výpovědí či aktů, nebo zda mu bylo jinak vyhrožováno, odpověděl Obermajer resolutně: „Ani jinak! Popírám, že bych byl loutkou v rukou pana Kapra.“

Nejnovější odhalení každopádně vnáší do celé korupční kauzy jen další nejasnosti, dohady a spekulace. „Jsem rozčarovaný hlavně z toho, že s ní střížkovští funkcionáři nevyrukovali okamžitě. V době, kdy ještě existovaly výpisy telefonních hovorů. Že do celé kauzy namáčí i Jablonec. Že poslali inkriminovaných tři sta tisíc na účet svazu bankovním převodem a tím jen nahráli dalším spekulacím, že se jedná o hru podsvětí,“ přemýšlel Petr Voženílek, který v minulosti na Střížkově sám působil. „Proto hráčům věřím, že šli panu Kaprovi všechno hned oznámit,“ přidával, aniž by chtěl konkretizovat, zda se za dobu svého působení v klubu s pokusy o uplácení setkal.

Jícha: Ukrajince nepotřebuji, napálím mu ji sám

"Sehráli do telefonu pěkný týátr. Dělám do fotbalu léta, podnikám a ať mi ukážou jediný případ, kdy jsem do toho tahal Ukrajince," reagoval na telefonní rozhovor Voženílka s Kubíčkem sportovní ředitel a předseda dozorčí rady střížkovského klubu Josef Jícha. „Už se těším na ligové shromáždění, kde se Voženílka na vznesená obvinění zeptám. A když je zopakuje, napálím mu ji sám mezi oči a žádné Ukrajince k tomu potřebovat nebudu. Voženílek je cucák, který ve fotbale nic nedokázal a rozhoduje o věcech, jež mu nepřísluší."

Jícha reagoval i na návrh na arbitrážní řízení, který podal Obermajer. "Došlo k nedorozumění. Míra má za to, že jeho smlouva je platná u léta, my zase za to, že přechodem na Vyšehrad skončila a my se budeme podílet jen na částečné kompenzaci jeho mzdy. Jde v podstatě jen o dva měsíce. Nestačili jsme se v této době ani sejít, já nemám čas se sejít ani s Karlem Kaprem. My nejsme žádná buňka, která by pracovala v ilegalitě a tam spřádala konspirativní plány," řekl pro Sport.cz a Právo Jícha a dodal: "Děs, kam náš fotbal klesl a kde jsme! V tuto chvíli by asi nejlepší bylo, kdyby si všichni hráči sedli k detektoru lži. Já to klidně zaplatím."

Podnět k vyšetřování měl přijít z Brna

Z nahrávky ovšem vyplývá i to, že člen výkonného výboru ČMFS Petr Voženílek potvrdil informaci, kterou Sport.cz a Právo získaly nezávisle na něm. Prvotní podnět k šetření celé kauzy měl vyjít od brněnské policie. „Pan Kapr to před disciplinární komisí uvedl, nemohl si ale vzpomenout na jméno policisty,“ řekl Voženílek. I to nahrává spekulacím, že stejně jako v úplatkářské aféře před šesti lety vedou stopy na Moravu.

„Už jsem si zvykl, že za vším zlem v českém fotbale stojím já. Dál to nemíním komentovat,“ jen se usmál bývalý předseda ČMFS Pavel Mokrý dedukcím, že podnět k rozpoutání celé kauzy mohl vzejít právě od něho.

Reklama

Související témata: