Hlavní obsah

VIDEO KE KORUPČNÍ AFÉŘE: Přehodnotili detektivové po výsleších uplácení na podvod?

PRAHA

Vyšetřování nejnovější korupční aféry v českém fotbale je výlučně v rukou policie. Někteří z aktérů celé kauzy, na jejímž počátku mělo být údajné uplácení střížkovských fotbalistů po posledním utkání loňského ligového jara na Hané olomouckým brankářem Drobiszem, už absolvovali výslech na policii. „Skutečně jsme u výslechu byli. Já i spolumajitel klubu Karel Kapr,“ potvrdil pro Sport.cz sportovní ředitel a předseda dozorčí rady Bohemians Praha Josef Jícha.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Spolumajitel Bohemians Praha Karel Kapr už výslech na policii také absolvoval.

Článek

Policejní výslech podstoupili ovšem nejen představitelé Bohemians Praha, ale i jejich bývalý hráč Miroslav Obermajer, který je vlastně korunním svědkem v celé kauze. On to totiž měl být, kdo měl převzít od olomouckého brankáře Petra Drobisze loni v květnu 300 tisíc korun a předat je dalšímu hráči Bohemias Davidu Zoubkovi, aby se společně předali spolumajiteli klubu Karlu Kaprovi.

„U výslechu jsem byl,“ potvrdil Miroslav Obermajer Právu a Sport. cz, aniž by byl ochoten sdělit, o co se policie zajímala. „Zakázali nám cokoli sdělovat do vyšetření případu,“ dodal.

Jícha: Nesmíme ohrozit vyšetřování

„Ani já nic neřeknu, protože policie nám snad desetkrát zdůraznila, abychom se do medií nevyjadřovali, protože bychom mohli ohrozit vyšetřování. Hrozila by nám vysoká finanční pokuta,“ mluvil ve stejných intencích i střížkovský sportovní ředitel Josef Jícha. Nechtěl se vyjádřit ani k tomu, zda se policie zajímala o inkriminovanou obálku, v níž měl být úplatek ve výši 300 tisíc korun předán. „Opakuji, policie nám zakázala poskytovat jakékoli informace!“

„Mohu potvrdit, že už byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení a probíhají výslechy dotyčných osob,“ potvrdil v pátek Právu dozorující státní zástupce z Olomouce Petr Matoušek.

Překvalifikovali detektivové celou kauzu?

Policie podle něj začala na kauze pracovat s podezřením na trestný čin uplácení, přičemž hlavním důvodem pro oficiální prověřování případu byly informace z medií. Podle zdrojů Práva však není vyloučeno, že nyní už detektivové věc překvalifikovali na možný trestný čin podvodu.

„To nemohu potvrdit, ani vyvrátit,“ reagoval bez dalších podrobností státní zástupce Petr Matoušek.

Strahovská generalita se ohradila

Celá korupční kauza, s níž odstupem téměř tři čtvrtě roku vyrukoval majitel Střížkova Karel Kapr opírající se u výpovědi svých čtyř hráčů Obermajera, Zoubka, Dobeše a Kincla sepsaných před notářem, se dostala po dvou stáních před disciplinární komisí ČMFS do jiného světla po zveřejnění nahrávky telefonního rozhovoru mezi sportovním ředitelem Olomouce a předsedou Legislatviní rady ČMFS Jiří Kubíčkem a nejmladším členem výkonného výboru ČMFS Petrem Voženílkem. Sport.cz ji má rovněž k dispozici.

Zaznívají v ní slova o arbitráži, k níž Obermajer podal svůj bývalý klub Bohemians Praha, vydírání, mafii, Ukrajincích, ale i o tom, že prvotní podnět k šetření celé kauzy mohl vzejít z brněnské policie.

Strahovská fotbalová generalita se v pátek proti zveřejnění nahrávky ohradila. „Vedení ČMFS se důrazně distancuje od používání praktik tajných nahrávek soukromých telefonních hovorů, činěných bez vědomí a souhlasu telefonujících, a následného poskytování těchto odposlechů médiím. Tyto praktiky považuje za krajně neetické a zcela nepřípustné,“ praví se v prohlášení podepsaném mluvčím svazu Petrem Svěceným.

Voženílek nechá vše na výkonném výboru

Výkonný výbor se bude celým případem zabývat na svém středečním sezení. Není vyloučeno, že by mohl požadovat i Voženílkovu rezignaci, protože odvolat ho samozřejmě nemůže. Na to má právo jen valná hromada ČMFS, která ho do funkce zvolila.

„Nechám to na posouzení výkonného výboru, nebudu se dál vyjadřovat,“ řekl Petr Voženílek na dotaz Sport.cz, jak bude na současnou situaci reagovat on.

Už v úterý se ovšem sejde v Praze ligové shromáždění, na němž by se měli potkat představitelé Bohemians Praha s členem výkonného výboru Petrem Voženílkem, jehož slova v inkriminované nahrávce se střížkovských funkcionářů hrubě dotkla.

„Požádám ho, aby zopakoval vznesená obvinění veřejně. A pak udělám to, co jsem řekl už ve čtvrtek pro Sport.cz - natáhnu mu ji mezi oči a žádnou ukrajinskou mafii k tomu potřebovat nebudu,“ zopakoval i čtyřiadvacet hodin po zveřejnění nahrávky svá slova střížkovský sportovní ředitel a předseda dozorčí rady Josef Jícha.

Kubíček: I já nahrávku dostal

Mnohé indicie nasvědčují, že nahrávka telefonního odposlechu, kterou má k dispozici i redakce Sport.cz, by mohla pocházet od jednoho z účastníků hovoru Jiřího Kubíčka.

„I já ji dostal a jsem jen v němém úžasu, co se objevilo a možná ještě objeví. Nabourali mně mailovou schránku, vloupali se do kanceláře, dostali se do počítače, odposlouchávají mě. Nedivil bych se, kdyby se objevilo na světlo světa něco, co povede k odsouzení Jiřího Kubíčka a k tomu, aby zůstal s Černým petrem mimo fotbal,“ reagoval Kubíček na otázku, zda „cédéčko“ s nahrávkou nepochází od něho.

Reklama

Související témata: