Hlavní obsah

Čtyři sestupující? Liga s dvanácti účastníky? I to se klidně může stát!

Zdeněk PavlisSport.cz

Absurdní představa, že by z ligy mohla sestupovat tři nebo dokonce i čtyři mužstva? Že by se nenašlo šestnáct týmů, které by nejvyšší domácí fotbalovou soutěž v příští sezóně hrály? Že by se počet účastníků zredukoval od podzimu na pouhých dvanáct celků? „Když na to přijde, budeme hrát ligu klidně jen o dvanácti,“ pravil napůl vážně a napůl žertem strahovský místopředseda pro ligu Miroslav Kříž po úterním mimořádném zasedání klubů I. a II. fotbalové ligy.

Foto: SK Kladno

Kladenští pořadatelé chystali hřiště na zápas proti Bohemians s pomocí traktorů. Od nového ročníku by měli smůlu - bez vyhřívaného trávníku Středočeši ligu hrát nebudou.

Článek

Ostrava, Kladno a obě pražské Bohemky dostaly nůž na krk. Druholigové celky netající se ambicemi na postup do nejvyšší soutěže zrovna tak. „Buď budete mít vyhřívaný trávník anebo alespoň s jeho budováním začnete, nebo ligu nebudete hrát,“ vzkázal licenční manažer ČMFS Stanislav Rýznar klubům z Čech, Moravy a Slezska.

Drtivá většina přitakala a na znamení souhlasu se jejich zástupci na Ligovém shromáždění postavili. Jen tři z první ligy a deset ze druhé jich zůstalo sedět, protože s ultimatem nesouhlasili.

Nemáš vyhřívání? Padej z ligy!

„Nepamatuji si, kdo byl proti,“ mystifikoval Rýznar a za nic na světě nebyl ochoten jmenovat kluby, které s ultimatem nesouhlasily. Zato však potvrdil, že mužstvo, jež nebude mít od podzimu vyhřívaný trávník k dispozici, anebo alespoň nezačne s jeho budováním, nebude do příštího ligového ročníku připuštěno. „V tom případě by bylo považováno za dalšího sestupujícího,“ pravil na rovinu.

Teoreticky tedy vzato - kdyby Kladno nejvyšší soutěž zachránilo a vyhřívané hřiště nemělo, spadlo by stejně do II. ligy. Podobně by dopadla i Ostrava či vršovičtí Bohemians, o Střížkovu nemluvě.

Přitom do zahájení výstavby vyhřívání moc času nezbývá, neboť nový ligový ročník by se měl losovat už v první červnové dekádě.

Papír pro výjimku postačí

„Proto nám postačí i stavební povolení. Pokud ho klub předloží, může hrát všechny ligové zápasy mimo svůj stadión," prozrazoval další nuance restriktivních opatření licenční manažer Rýznar. Převedeno do řeči smrtelníka - ostravský Baník by v takovém případě mohl hostovat ve Vítkovicích, Bohemians 1905 , Střížkov a Kladno na Strahově.

Ultimatum se týká i nováčků, kteří mají postupové ambice. V tom případě by si ovšem ze současných šestnácti týmů muselo nechat zajít ligové choutky hned třináct mužstev - vedoucím Ústím, druhým Hradcem Králové a čtvrtým Sokolovem počínaje, až třeba po patnáctou Čáslav. Zato třetí Zlín, dvanáctý Most a poslední Vítkovice by postoupit mohly.

Liga jen o dvanácti? Klidně!

Nejen absence vyhřívaného trávníku by však mohla poslat některé kluby z ligy. Pokud by se totiž v nejčerstvější korupční aféře potvrdila vznesená obvinění a padaly tresty, mohlo by se dost dobře stát, že některý z aktérů celé kauzy - tedy Olomouc nebo Střížkov - bude vyloučen z ligy a přeřazen o soutěž níž. Tedy, pokud bude celá aféra rozřešena do červnového losování nové sezóny.

„Předpokládám, že bude. A kdyby k nastíněnému scénáři došlo, budeme hrát ligu klidně s dvanácti účastníky,“ připustil napůl v žertu, napůl vážně strahovský místopředseda Miroslav Kříž, že v úvodu nastíněná představa o třech, čtyřech sestupujících nebo lize o dvanácti účastnících není zase až tak úplně absurdní.

Reklama