Hlavní obsah

Vaniak si návrat do branky užívá: Chci sezónu dojet, ať nejsme za hlupáky

Jan KrůtaPrávo

Letos v říjnu mu bude čtyřicet, ve fotbalové brance však nestárne. Martin Vaniak sice už byl v Edenu na odpis, s příchodem trenéra Cipra se však zkušený gólman znovu stal ve Slavii jedničkou a rázně se své šance chopil. Vaniak by rád chytal i v další sezóně, musí však počkat, zda ho bude chtít kouč, který Slavii v létě převezme. Třeba však Cipro zůstane...

Článek

Nový trenér Cipro z vás zase udělal brankářskou jedničku Slavie. Užíváte si to?

Je to pro mě svátek. Říkám si, že každý zápas může být můj poslední. Nikdy nevíte, co se stane. Může přijít zranění, a kdyby to bylo něco vážnějšího, už bych se ve svém věku asi do formy nedostal.

Dokázal jste si v zimě představit, že ještě budete chytat?

Absolutně ne. Moje role byla trenérem Jarolímem daná. Bylo mi řečeno, že jsem trojka. O to větší radost jsem měl, když jsem po návratu do brány slyšel i slova chvály.

Po sezóně vám vyprší smlouva. Už jste řešil budoucnost?

Něco jsem vedení navrhl, zatím se k tomu nevyjádřili. Chtěl bych trénovat gólmany a spolu s tím bych o rok prodloužil smlouvu jako hráč. Brankáře už jsem teď chvíli v dorostu vedl, ale musel jsem to kvůli návratu přerušit.

V jaké roli byste chtěl pokračovat jako hráč?

Musí to být jasně dané. Budu buď dvojka, nebo trojka.

Nebo jednička...

Pokud mi vydrží zdraví, tak můžu chytat možná ještě dva roky. Ale klub musí koukat i do budoucnosti. Ve Slavii je tlak enormní, a abych mu odolal, musím trénovat daleko víc. Protože musím tu laťku udržovat hodně vysoko. Zatím to raději nechme otevřené.

Jak vnímají váš návrat gólmani, kteří nastupovali před vámi?

Víte, když mi tenkrát Jarolím řekl, co se mnou zamýšlí, vzal jsem to. Věděl jsem, že jsem svou práci pro klub odvedl. Těm, kteří přišli, jsem přál, aby chytali. Já už ty rošády zažil s Vorlem i s Hanušem. Problémy spolu nemáme, komunikace je bez problémů. Vědí, že jsem přál jim, teď je to prostě naopak. Vždycky jsem chtěl, aby se ustálil jeden gólman. Teď mám vizi sezónu v brance dojet, abychom nebyli za hlupáky.

Dostalo mužstvo jmenováním trenéra Cipra nový impulz?

Určitě, psychický balvan z týmu trošku spadl. I když já byl jen náhradník, takže jsem to sledoval trošku zpovzdálí. Na hráče to ale dolehlo. Jak porážky, tak ty různé eskapády.

V čem je Cipro jiný?

Odlehčil atmosféru. Chce, aby hráči mluvili, řekli svůj názor. Jarolím vyznával metodu cukru a biče, jak sám říkal. Bral hráče tak, že mají poslouchat příkazy. Tak jsme poslouchali. Fungovalo to tři roky, ale teď to trochu haprovalo.

Může Slavia ještě zachránit špatnou sezónu?

Nic si nebudeme nalhávat, cesta vede jedině přes pohár. Ale vypustit ligu nejde. Musíme udělat spoustu dobrých výsledků a dostat se nahoru. Je jasné, že nemůžeme být pořád na výsluní, ale je na nás, abychom sezónu důstojně dohráli a nedělali klubu ostudu.

Reklama

Související témata: