Hlavní obsah

KORUPČNÍ AFÉRA: Odposlechy Voženílkovi vaz nesrazily. V Haškově vládě zůstává

PRAHA

Telefonní odposlechy Voženílkovi vaz nesrazily. V Haškově fotbalové vládě zůstává, i když nabídl rezignaci. Nejprve mailem členům výkonného výboru, poté i na středečním mimořádném zasedání strahovské generality. Reagoval tak na zveřejnění nahrávky rozhovoru s olomouckým ředitelem Jiřím Kubíčkem, který se dotýkal nejnovější korupční aféry v českém fotbale. „Výkonný výbor Voženílkovu abdikaci nepřijal,“ konstatoval svazový místopředseda Jindřich Rajchl.

Foto: fkdukla.cz

Nejmladší člen Haškovy fotbalové vlády mezi třináctičlennou generalitou zůstává.

Článek

Byla to silná slova. O exstřížkovském Obermajerovi vydíraném jeho bývalým klubem, arbitráži, na níž se obrátil, penězích, Ukrajincích, mafii, stopách celé korupční aféry vedoucích do Brna. Ba dokonce až k bývalému předsedovi svazu Pavlu Mokrému....

To všechno zaznělo v telefonní nahrávce rozhovoru mezi nejmladším členem výkonného výboru ČMFS Petr Voženílkem a ředitelem Sigmy Olomouc a předsedou Legislativní rady ČMFS Jiřím Kubíčkem, která se dostala do medií a na jejímž základě chtěl Voženílek rezignovat.

Rezignaci jsem nabídl, potvrdil Voženílek

„Kromě omluvy jsem skutečně nabídl rezignaci,“ potvrdil pro Sport.cz Petr Voženílek, co středečnímu jednání předcházelo. Třináctičlenná strahovská fotbalová vláda ovšem jeho abdikaci nepřijala.

„Mnoho věcí bylo z rozhovoru vypuštěno, celá kauza byla zneužita proti němu,“ hájil Voženílka svazový místopředseda Jindřich Rajchl. „Nemůžeme souhlasit s metodami odposlechů, ale ani s obsahem nahrávky. Padají v ní hodně silná slova, nepodložené fámy, spekulace,“ přidával první muž českého fotbalu Ivan Hašek a prozradil, že nejmladší muž jeho fotbalové vlády konal už před středečním zasedáním výkonného výboru.

Telefonát ze dvou Kubíčkových čísel?

Při Voženílkově pokání vyšlo samozřejmě najevo, že šlo o soukromý telefonát, který nejmladší muž Haškovy fotbalové vlády vedl s olomouckým sportovním ředitelem Jiřím Kubíčkem v době, kdy byl mimo republiku, mnohé z něho bylo vypuštěno, nahrávka byla i zkrácena.

„První telefonát měl Voženílek z Kubíčkova telefonního čísla, pak mu ale Kubíček údajně řekl, že zavolá z jiného čísla, protože tento telefonát odposloucháván,“ prozradil Hašek.

Bude mít strach mluvit i s manželkou

„Na ligovém shromáždění se v úterý omluvil panu Jíchovi z Bohemians, který omluvu přijal, střížkovskému klubu i celému ligovému shromáždění,“ zvěstoval Hašek. „Teď je ze všeho tak vystrašený, že nebude v klidu telefonovat ani s manželkou,“ snažil se první muž českého fotbalu trochu zlehčit hodně hustou atmosféru.

„S manželkou problém nemám, ale na telefonáty si dám skutečně pozor. Už vím, že mlčet znamená zlato.Teď jsem hlavně rád, že je všechno za mnou, že budu mít klid a budu se moci věnovat práci, kvůli níž jsem do výkonného výboru přišel,“ oddechl si v rozhovoru pro Sport.cz Petr Voženílek. Zároveň popřel, že by se mailem adresovaným do okresů a krajů, za něž byl mezi fotbalovou generalitu zvolen, dotazoval, zda má dál jejich důvěru.

„Mail jsem poslal jen členům výkonného výboru. Samozřejmě i s omluvou,“ řekl Voženílek.

Kubíček tvrdí, že on  nahrávku neposlal

Haškovi muži si samozřejmě lámali hlavu, jak nahrávka telefonního rozhovoru mezi Voženílkem a Kubíčkem vznikla a jak se dostala na veřejnost. „Od Jiřího Kubíčka jsme dostali písemné prohlášení, že on není ten, kdo zaslal nahrávku do medií. Navíc přidal podezření, že jeho telefon je nezákonně odposloucháván,“ zvěstoval Ivan Hašek.

„I proto jsme ho vyzvali, aby podal trestní oznámení na neznámého pachatele ze spáchání trestného činu. Kauzu jsme navíc předali disciplinární komisi, protože v ní vidíme souvislost s korupční kauzou,“ přidával.

Teď nechť jedná disciplinárka

Výkonný výbor byl k Voženílkovi shovívavý a jeho omluvu přijal, teď bude na disciplinární komisi, aby se touto kauzou zabývala.

„Nechceme předjímat, kde a jak nahrávka vznikla, každopádně tyto praktiky do slušné společnosti nepatří. Proto jsme případ předali disciplinární komisi, aby se pokusila zjistit, z jakých pramenů nahrávka pochází. A na Jiřím Kubíčkovi bude, aby své tvrzení podpořil podáním trestního oznámení,“ přidával druhý muž strahovské generality Jindřich Rajchl.

Reklama