Hlavní obsah

Senát chce policii na stadiónech, ale návrh novely neschválil

Senát oddálil schválení návrhu, aby policie byla přítomna na fotbalových stadionech při rizikových zápasech. Žádné námitky vůči tomu neměl, do novely zákona o podpoře sportu však doplnil změnu zákona o místních poplatcích, podle nichž by obce měly získat právo vybírat poplatek za každý výherní hrací přístroj či podobné herní zařízení na jejich území. Předloha se proto vrací sněmovně k novému projednání, které bude pravděpodobně 18. května.

Článek

Novela zákona o podpoře sportu má změnit dosavadní praxi, kdy policie na stadionech není a zasahuje jen v případě, že výtržnosti nedokáže zvládnout pořadatelská služba. Nově by policie spolu s pořadateli musela předem vyhodnotit rizika utkání a není vyloučeno, že se na stadionu preventivně bude objevovat.

ČSSD původně navrhovala, aby policisté byli na stadionech při každém utkání, jako tomu bylo do konce předloňského roku. Od loňska policie na stadionech není a zasáhnout přijede jen v případě, pokud je ohroženo bezpečí diváků. Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) toto opatření obhajoval tím, že policisté nemohou suplovat pořadatelskou službu. Sněmovna se nakonec dohodla na kompromisní verzi.

Pokud začne platit, Českomoravský fotbalový svaz to přivítá, i když se už novým podmínkám přizpůsobil. Předseda ČMFS Ivan Hašek už dříve prohlásil, že přítomnost policie v hledišti při rizikových zápasech přispěje k větší bezpečnosti a k urychlení případného zásahu proti výtržníkům.

Zákon ukládá vlastníkům stadionů nebo pořadatelům povinnost zajistit pořádek při sportovní akci a zveřejnit návštěvní řád. Pokud je bezpečnost při utkání ohrožena a vlastník nebo pořadatel nezajistí pořádek, musí dát podnět k ukončení zápasu a požádat o spolupráci policii. V případě, že vlastník nebo pořadatel neučiní všechna opatření, aby zjednal pořádek, a musejí zasáhnout policisté, bude moci policie žádat náhradu nákladů.

Součástí zákona se mají novelou stát nová pravidla o přechodu některých věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce a občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu. Převedené nemovitosti musí být podle této normy využívány deset let ke stejnému účelu. V zákoně už není ustanovení, že v opačném případě je nový vlastník musí přednostně nabídnout zadarmo státu.

Reklama