Hlavní obsah

VIDEO: Polští rowdies přijeli do Prahy na Baník, ale nakonec před policií odmítli jít na stadion

OSTRAVA/PRAHA

Před pražským vršovickým fotbalovým stadionem hlídá policie patnáctičlennou skupinu polských rowdies, které předtím policisté převezli z Hlavního nádraží speciálním autobusem přímo k dějišti utkání 26. kola první ligy mezi ostravským Baníkem a domácími Bohemians 1905. Většina z nich odmítla vstoupit na stadion a roztrhali své vstupenky. Důvod policistům nesdělili, pravděpodobně jde o provokaci. Policisté budou na ně dohlížet až do konce zápasu, sdělila ČTK mluvčí pražských policistů Ivana Ježková.

Foto: ČTK

Policie asistovala u příjezdu fanoušků Baníku Ostrava na Hlavní nádraží v Praze

Článek

Z Ostravy dorazilo na zápas zhruba 130 fotbalových fanoušků, na které na pražském vršovickém nádraží čekali policejní těžkooděnci a doprovodili je až na stadion v Ďolíčku. Příjezd ostravských rowdies se obešel bez incidentů.

Ostravští příznivci fotbalu chtěli původně vystoupit už na Hlavním nádraží, policisté je však nepustili z vlaku a přinutili je jet až do Vršovic. Přesun fanoušků ke stadionu byl poklidný. Skandující skupinu, která částečně blokovala dopravu, monitoroval policejní vrtulník a na místě pomáhali i členové antikonfliktního týmu. Majitelé některých obchodů, které leží na trase pochodu, raději na chvíli uzavřeli své prodejny.

Zhruba dvacítku Poláků, kteří dorazili krátce před polednem na Hlavní nádraží, policisté na místě zajistili a důkladně zkontrolovali. Někteří z fanoušků byli údajně ozbrojeni. Jeden z Poláků neměl doklady, a proto si ho převzala cizinecká policie. Cizinci si stěžovali, že procházejí další kontrolou, ačkoliv byli už třikrát prověřeni ve vlaku.

Většina fanoušků z Ostravy vyjela kolem 10:00 rychlíkem L. Janáček. Doprovázely je asi tři desítky policistů, spoj byl mimořádně posílen o tři vozy.

Lístky si koupili až v Olomouci

Brzy ráno do hlavního města vyrazily čtyři desítky ostravských fandů. Do Prahy chtěli cestovat bez doprovodu policie a také bez platné jízdenky. "Využili k tomu ranní vlak do Brna, který z Ostravy odjížděl před 06:00," řekl ČTK mluvčí moravskoslezské policie Stanislav Sobol. Dodal, že celou skupinu vlaková četa kvůli chybějícím lístkům v Hranicích vysadila.

Později, znovu bez jízdenky, fanoušci nasedli do dalšího rychlíku. Dojeli ale pouze do Olomouce, kde opět museli z vlaku. "V Olomouci si už lístek koupili a do Prahy pokračovali rychlíkem J. Perner," řekl mluvčí. V České Třebové přistoupilo do vlaku několik policistů, kteří v něm dohlíželi na pořádek.

Na ostravské fotbalové příznivce dohlíží v Praze na 350 policistů. O bezpečnost v ulicích se stará pořádková, dopravní i kriminální služba. V záloze je připravena i speciální pořádková jednotka a policisté na koních i se psy.

Policisté předpokládají, že se příznivci Baníku budou vracet v 19:55 rychlíkem Ostravan. Ten bude opět posílen o tři vagony a do Ostravy by měl dorazit ve 23:30.

Reklama

Související témata: