Hlavní obsah

Policie za násilnosti v Ostravě obvinila čtyři fanoušky Sparty

OSTRAVA

Policie v pondělí obvinila za nedělní násilnosti v Ostravě čtyři fanoušky fotbalové Sparty, kteří kameny a dýmovnicemi zaútočili na zasahující policisty. Obviněni byli z násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Dalších 119 příznivců pražského klubu je podezřelých z přestupku neuposlechnutí výzvy veřejného činitele při výkonu jeho pravomoci. Informoval o tom mluvčí moravskoslezské policie Miroslav Pech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zadržení sparťanští fandové.

Článek

"Zadržení přečkali noc v policejní cele. Odpoledne byli vyslechnuti, obviněni a propuštěni. Nebudeme žádat o uvalení vazby," uvedl Pech.

Podle něj se 123 příznivců Sparty zapojilo do násilností během pochodu z ostravského hlavního nádraží ke stadionu Bazaly. Policisté se snažili dav odklonit do boční uličky, aby zabránili střetu s provokujícími fanoušky Baníku.

"Hrozilo nebezpečí střetu. Dav ale nerespektoval pokyny policistů a snažil se pokračovat v přímém směru," popsal Pech s tím, že krátce nato propukly násilnosti. "Dav zareagoval tak, že na policisty zaútočil kameny a dýmovnicemi. Policisté proti fanouškům Sparty zakročili," doplnil mluvčí.

Policisté na místě zadrželi všechny pochodující sparťany, kterých bylo přes tři sta. Obávali se toho, že budou v násilnostech pokračovat.

Více než 150 lidí, kteří nebyli z ničeho podezřelí, skončilo na policejním oddělení v Ostravě-Přívoze. Tam zůstali až do konce zápasu a kolem 21:15 je policisté odvedli na nedaleké hlavní nádraží. Odtud fanoušci odjeli vlakem půl hodiny před půlnocí.

V celách zůstali čtyři lidé

Zbývající fanoušky podezřelé z trestného činu nebo přestupku policisté rozvezli na různá obvodní oddělení, kde je vyslechli. "Postupně jsme je propouštěli a oni se pak vraceli na nádraží. V policejních celách zůstali jen čtyři lidé," dodal Pech.

Fanoušci Sparty dorazili vlakem na pražské hlavní nádraží kolem 05:00. Cesta se obešla bez incidentů. "Fanoušci byli naprosto v klidu, byli unavení a ve vlaku pospávali," řekla mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Podezřelí z přestupku jsou i dva fandové Baníku. Jeden během zápasu hodil na hřiště láhev od piva a druhý ještě před úvodním hvizdem slovně napadl skupinu sparťanů.

Příznivci Sparty policisty zaměstnávali po celou cestu do Ostravy. Jeden z nich ve vlaku poškodil výplň dveří v chodbě jednoho z vagonů. Policisté muže na místě zadrželi.

Opilá dívka zůstala ve vlaku

V už prázdném vlaku pak policisté našli mladou dívku, která bezvládně ležela v jednom z kupé. Nereagovala, podle policistů byla opilá a navíc se nadýchala kouře z hozených dýmovnic. Později zjistili, že má v krvi téměř tři promile alkoholu, a proto ji odvezli na záchytku.

Celkem policie do mimořádného bezpečnostního opatření nasadila na 700 policistů především z řad pořádkové a dopravní policie. Povolány byly posily z východních Čech, Olomouce, Prahy a Brna.

Zapojilo se také několik desítek strážníků městské policie a nad Ostravou během akce létal policejní vrtulník, který situaci monitoroval. "Osvědčily se rovněž společné česko-polské policejní hlídky," dodal Pech.

Reklama

Související témata: