Hlavní obsah

Ruská ruleta o fotbalového mistra: Buď titul, nebo i čtvrté místo a zmar

PRAHA

Mistrovský nervák je tři kola před koncem fotbalové Gambrinus ligy ještě dramatičtější. Sparta, Ostrava, Jablonec a Teplice jsou v čele tabulky napěchovány v rozmezí dvou bodů. A vzhledem k tomu, že čtvrté místo letos nemá cenu vstupenky do pohárové Evropy, hrají pěkně ostrou ruskou ruletu. Titul a absolutní zmar od sebe dělí jen tenounká hrana...

Foto: Aleš Krecl

Kapitán Baníku Lukeš v souboji se sparťanem Pamičem.

Článek

Bitva na Bazalech vítěze nepoznala, tudíž do souboje o titul jasno nevnesla. Naopak! Remíza Ostravy se Spartou nahrála Jablonci s Teplicemi, které se na vedoucí tandem dotáhly. Z kvarteta lídrů má jen Jablonec k dobru také finále Ondrášovka Cupu s Plzní. Všichni do jednoho však musejí počítat s tím, že čtvrté místo je k ničemu.

Co rozhoduje v případě bodové rovnosti
1. Počet bodů ze vzájemných zápasů. 2. Rozdíl skóre ze vzájemných zápasů. 3. Větší počet vstřelených gólů ze vzájemných zápasů. 4. Brankový rozdíl ze všech zápasů. 5. Větší počet vstřelených gólů ze všech zápasů. 6. Dodatečné utkání.

Sparta má zatím k dobru jen čtyři góly

Již před šlágrem jara na Bazalech kouč Jozef Chovanec tvrdil, že se o titulu stejně rozhodne až v posledním kole. Jeho předpověď se může naplnit. Sparta má situaci ve svých rukou, její náskok v celkovém skóre je však hodně chatrný. Proti Baníku je lepší o čtyři, proti Teplicím jen o tři góly...

„Především budeme opět spoléhat jen na sebe a budeme chtít zbývající tři utkání vyhrát. Ale případné klopýtnutí Baníku by nám samozřejmě pomohlo, to je jasné,“ řekl Chovanec.

Proč by měla být Sparta mistrem? - Neprohrává, ligovou sérii bez porážky táhne již 30 zápasů. A výchozí pozici má o prsa přece jen nejlepší.

A proč by jím být neměla? - Pravidelně ztrácí remízami. Nikde není psáno, že vyhraje v Liberci a porazí Teplice.

Ostrava může vytěžit ze snadnějšího losu

Baník věděl, že když Spartu porazí, titul mu už sotva někdo vezme. „Plán na bodový trhák bohužel nevyšel, remízu se Spartou však musíme brát. Hraje se o devět bodů, což je hodně. Musíme věřit, že Sparta ještě klopýtne. Říká se ‚Věř a víra tvá tě uzdraví‘,“ připomněl trenér Baníku Miroslav Koubek.

Moc dobře ví, že jeho tým má papírově nejlehčí los. Kladno sice hraje o záchranu, Mladé Boleslavi a Příbrami však už o nic nepůjde.

Proč by měla být Ostrava mistrem? - Vzhledem k losu má právě Baník největší šanci uhrát plný počet devíti bodů.

A proč by jím být neměla? - V řadě posledních zápasů vytěžila z jediné povedené akce, což není nejspolehlivější recept na triumf.

Jablonci se daří na dvou frontách

Severočeši si užívají báječné sezóny a bitvu na dvou frontách zatím zvládají obdivuhodně. „Přemýšleli jsme o tom s panem Peltou i v kabině. Velmi si vážím postoje hráčů i vedení klubu. Jsme hráči a budeme hrát až do konce, i kdybychom nakonec neměli mít ani jednoho zajíce. Pokusit se o to však sakra musíme,“ slíbil kouč František Komňacký, že jeho tým půjde do závěru obou soutěží po hlavě.

Proč by měl být Jablonec mistrem? - Prezentuje se vyspělými výkony, jarní kanonýr Lafata dává téměř v každém utkání gól.

A proč by jím být neměl? - Marš do finále poháru mu přece jen odčerpal síly. Teď ho čekají rozjeté Teplice a pak i Slavia, která se může pomstít za vyřazení v semifinále Ondrášovka cupu...

Teplice se vrátily v pravý čas

S podzimním králem už málokdo počítal, on se však v plné zbroji vrátil zpátky. „Nemáme co ztratit. Vytvořili jsme tlak na soupeře, budeme útočit ze zadních pozic,“ mnul si ruce trenér Jiří Plíšek. „Teď nám v Jablonci půjde o vstupenku do Evropy. Ten zápas významnou měrou napoví o třetí příčce,“ dodal opatrně.

Proč by měly být Teplice mistrem? - Zaútočily ze zadní pozice, mohou být pod nejmenším tlakem. A když jsou kompletní, jsou těžko k poražení...

A proč by jím být neměly? - Mají nejtěžší los a s výjimkou posledního duelu s Kladnem je trápí zakončení.

S kým ještě hrají lídři
1. Sparta (55 bodů, skóre 35:12)
28. Slovácko (d), 29. Liberec (v), 30. Teplice (d).
2. Ostrava (55 bodů, skóre 41:22)
28. Kladno (v), 29. Mladá Boleslav (d), 30. Příbram (v).
3. Jablonec (54 bodů, skóre 37:24)
28. Teplice (d), 29. Slavia (v), 30. České Budějovice (d).
4. Teplice (53 bodů, skóre 43:23)
28. Jablonec (v), 29. Olomouc (d), 30. Sparta (v).
d - doma, v - venku

Reklama