Hlavní obsah

Největší zklamání kariéry, smutnil kapitán Baníku Lukeš

Mluvil vyrovnaně, ale smutek v duši byl z každého jeho slova cítit. Kapitán Baníku Ostrava Martin Lukeš se jen těžko smiřoval s tím, že tým po remíze v Příbrami skončil až třetí. „Je to největší zklamání mojí kariéry,“ řekl poté, co si na příbramském trávníku proklestil cestu z davu ostravských fanoušků.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ostravský kapitán Lukeš v debatě s delegátem Maurerem.

Článek
Fotogalerie

Co se vám honí hlavou?

Je to fakt veliké zklamání. Předloni jsme třetí místo oslavovali po posledním vyhraném zápase s Bohemkou, byla velká euforie. Teď je to jiné. Ale neprohráli jsme si to tady. I kdybychom zvítězili, stejně budeme druzí. Spíš nás může mrzet gól minutu před koncem v minulém kole s Boleslaví. Nebo prohra s Budějovicemi, kde stačilo získat pitomý bod. Ale to je fotbal. Třeba jsme taky klidně mohli prohrát v Liberci, kde jsme měli fakt kliku.

Věděl jste, jak se vyvíjí zápasy na Letné a v Jablonci?

Ano. I nějací fanoušci to zakřičeli. Člověku to nepřidá, psychika hraje svou roli, těžknou nohy. Ale na druhou stranu musím přiznat, že Příbram podala perfektní výkon. Hráli dobře organizovaně, nechybovali v obraně. Bylo pro nás těžké se tam dostat. Přijeli jsme sem s nějakou taktikou, ale ta moc neobsahovala, že dostaneme první gól.

Jak jste vnímal řádění ostravských fanoušků? V první půli jste je šel s mikrofonem uklidňovat...

Říkal jsem jim, ať nás nechají hrát. Ale možná mě ani neslyšeli.

Co si o tom jejich chování myslíte?

Víte, pokud vytrhávají sedačky a způsobí škody, tak se to prostě uhradí. Jestli někoho napadají, tak je to problém a já za tím nestojím. Jenže pak se nabízí otázka, jestli je lepší hrát před prázdnými tribunami nebo v takovéhle atmosféře. Fotbal se přece hraje pro lidi. Oni tak prostě žijou, mají svůj svět.

Po zápase vběhli vaši fanoušci na hřiště a vás oslavovali jako největšího hrdinu.

Byli nakonec šťastní z celé sezóny. Po loňském zpackaném jaru se od nás nečekalo vůbec nic a nakonec jsme se dostali do pohárů.

V závěru zápasu jste se dostal do potyčky s jedním z domácích hráčů. Co se tam stalo?

Posmíval se Varadimu, že jsme až třetí. Vytočilo mě to, i když jsem normálně hodně klidný. Chytil jsem ho za dres, odstrčil. Ale jsou to emoce, patří to k fotbalu. Byl to vypjatý zápas, ale zítra už na to každý zapomene.

Myslíte si, že Baník může v příští sezóně na tu skončenou navázat?

Určitě na to máme. Prakticky z ničeho jsme dokázali tohle a věřím, budeme znovu dobří.

Reklama

Související témata: