Hlavní obsah

Řepka: Mám své dny, kdy mě všechno bolí a nejradši bych toho nechal

Vystřelil Spartě v posledním ligovém kole mistrovský titul, žádnou exotickou dovolenou však sám sebe neodměnil. Letenský kapitán Tomáš Řepka si v šestatřiceti letech prodloužil fotbalovou kariéru podpisem nové smlouvy minimálně o další rok a teď už zase skřípe zuby, protože se na soustředění ve Františkových Lázních pere s další kondiční přípravou. „Dostanu se do toho, ale někdy bych s tím nejradši sekl,“ usmívá se.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Řepka se znovu pustil do letní dřiny.

Článek

Jak se cítíte v kádru Sparty, který se přes léto znovu omladil?

Mladí jsou dravější než dřív, ale jsem rád, že dostávají příležitost. Je asi normální, že se hráči kolem mě každý půlrok točí. To se děje v každém klubu.

Ve vašich letech asi kondiční příprava dost bolí.

Snáším ji těžce, je to horší a horší. Jenže bez toho to nejde. Mám své dny, kdy mě to nebaví, všechno mě bolí a nejradši bych toho nechal. Tréninky jdou rychle za sebou a jak jsem starší, regenerace je pomalejší. Za týden už to bude dobré. Deset dnů trvá, než se do toho dostanu.

Jaká byla dovolená?

Vůbec jsem si neodpočinul. Zůstal jsem v Praze, děti ještě chodí do školy. Malý měl zápasy a turnaje. Moje dovolená tedy probíhala tak, že jsem nemusel na trénink. Alespoň že syn, který je ročník 2000, vyhrál s přípravkou Sparty taky titul. Slavili jsme tedy doma double, teď ho ještě čeká finále republiky v Českých Budějovicích.

Tak si dovolenou musíte udělat z herního soustředění v Rakousku...

Musel bych trenéra Martina Haška přesvědčit, aby to tak pojal... Rád ale vypadnu z Prahy, abych změnil prostředí. Deset dnů v Rakousku, to bude hlavně relax pro hlavu.

Tomáš Řepka (vlevo) a Libor Sionko na soustředění Spartyfoto: Právo/Jan Handrejch

Proč jste vlastně se Spartou prodloužil smlouvu?

Nechtěl jsem končit a cítil, že mohu klubu a klukům ještě něco dát. Zdravotně jsem v pořádku, klub mě chtěl. Trošku se to táhlo, ale kvůli tomu, že závěr sezony byl hektický.

Jak dlouho ještě chcete hrát?

Nijak to neřeším. Ještě tak dva roky. Pak by mi bylo trapně, abych hrál ve Spartě v devětatřiceti... To je spíš vtip. Rozhodnu se podle zdraví. Líbí se mi, že se věková skladba kádru vyrovnává a vyvažuje. Z pohledu kvalifikace Ligy mistrů je to důležité. Přišel zkušený Matějovský a věřím, že potvrdí výkony, které předváděl.

Cesta do Ligy mistrů je pro Spartu letos delší, ale možná lehčí než v minulých letech.

Čekají nás papírově slabší soupeři než dřív, jsou relativně hratelní. V závěrečném předkole nečíhá Arsenal či Liverpool, to by bylo hodně těžké. Také letos to samozřejmě bude složité, ale každopádně hratelné.

Ve Spartě se objevili čtyři noví Afričané. Co jim říkáte?

Mají jinou mentalitu, jiný styl fotbalu. Je to v pořádku. Příkladem je Bony, který potvrdil, že může hrát nejen u nás. Hodně kluků se také vrací, takže liga bude kvalitní. Myslím, že bude těžší udělat titul, úroveň ligy se zvedne. Doufám, že to bude pokračovat.

Máte čas sledovat mistrovství světa?

Dívám se na každý zápas, když nejsme na tréninku. Nadchli mě Němci, ale Austrálie jim to hodně ulehčila. Mým favoritem je Španělsko. Udělali jsme si v kabině tipovačku, kdosi tipoval třeba i Ghanu... Vítěz bere jistou finanční odměnu, když jich bude víc, podíl určuji já. (smích)

Reklama

Související témata: