Hlavní obsah

Táhlo mě to domů, vysvětluje Štajner návrat do Liberce

LIBEREC

Fotbalová Gambrinus liga hlásí další návrat zkušeného hráče. A může se jím pochlubit Slovan Liberec, který získal do svých řad útočníka Jiřího Štajnera. Čtyřiatřicetiletý forvard dotáhl do konce svůj přestup z německého Hannoveru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jiří Štajner s dresem Liberce

Článek

Když vcházel Štajner za doprovodu trenéra Petříka a ředitele klubu Kleibla do restaurace na stadiónu U Nisy, kde slavnostně podepisoval smlouvu, vítal ho potlesk fanoušků. Ti totiž měli do místnosti přístup a byli natěšení na libereckou posilu.

„V Německu jsem byl už dlouho. A k myšlence k návratu do Česka mě přivedla i minulá sezóna, která nebyla taková, abych odehrál větší počet zápasů. A tak jsem se rozhodl k odchodu. Začal jsem o něm uvažovat na přelomu roku a po zimě jsem byl prakticky rozhodnutý,“ líčil nový liberecký útočník po podpisu roční smlouvy s opcí.

„I Slovan projevil o mě zájem, takže jednání nebyla v ničem složitá. Roční kontrakt mi vyhovuje, je to ideální období pro mě i Liberec. Jsem ve věku, kdy se nepodepisují dlouhodobější smlouvy. Kluky z mužstva znám a myslím si, že je tady kvalitní kádr na to, abychom atakovali pohárové příčky,“ zamýšlel se Štajner.

„V Liberci byly vždycky nejvyšší ambice. To vím už z roku 2002, kdy jsme získali titul. Dodnes vzpomínám na starty v Poháru UEFA,“ připomněl svoje předešlé angažmá pod Ještědem. A prozradil, že ještě uvažoval o Jablonci nebo Mladé Boleslavi, kdyby se v Liberci náhodou nedohodl. „A proč tyhle dva kluby? Hlavně kvůli tomu, že to není daleko. Ale byly to jen varianty číslo dvě a tři, kterým jsem nepřikládal velkou váhu,“ glosoval Štajner.

V Liberci od něj očekávají, že se stane hlavní hvězdou týmu. „Jsem na to připravený,“ odpověděl hbitě útočník.

Nepřišel kvůli penězům

„Do Liberce nejdu kvůli penězům, ale hrát fotbal,“ tvrdil Štajner, který v součtu české ligy a německé bundesligy vstřelil sedmdesát gólů. „Chtěl bych překonat Luďka Zelenku, který má na svém kontě přes devadesát branek v naší lize. Ale hlavně si přeji, aby se dařilo celému mužstvu,“ povídal nový muž v liberecké sestavě.

A bude mu chybět atmosféra na německých stadiónech? „V Německu je to jiné, než u nás. Ale s tím se musím smířit. Snad i na českou ligu budou chodit diváci, aby vyhecovali hráče k co nejlepším výkonům. V Liberci bylo vždycky pozitivní fotbalové prostředí a snad to poznám i v příští sezóně,“ meditoval Štajner.

Za českou reprezentaci hrál na MS 2006 v Německu. A sleduje i letošní šampionát. „Startují na něm i mojí někteří bývalí spoluhráči z Hannoveru, třeba Američan Cherundolo nebo Slováci Ďurica a Jendrišek,“ dodal liberecký borec.

Reklama

Související témata: