Hlavní obsah

Při zásahu proti fandům Sparty v Hradci jsme nepochybili, míní policie

HRADEC KRÁLOVÉ

Policisté při zákroku proti fandům Sparty po červencovém utkání první fotbalové ligy v Hradci Králové podle odboru vnitřní kontroly nijak nepochybili. Policie proto trestní oznámení, které kvůli zákroku podali sparťanští fanoušci ze sdružení Dvanáctým hráčem jsme my, odložila. Informovala o tom Lenka Burýšková z královéhradecké policie. Fandové Sparty podnikají další právní kroky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci Sparty v doprovodu policie

Článek

"Nebylo zjištěno důvodné podezření ze spáchání trestného činu ze strany policie," uvedla Burýšková.

Fanoušci Sparty na svém webu tvrdí, že policejní složky a jejich systém vnitřní kontroly evidentně selhaly. "Vzhledem k tomu jsme byli nuceni se obrátit na tak trochu mimopolicejní instituty a uvidíme, jestli je možné v demokratické zemi v anonymitě policejního davu šikanovat občany jen tak beztrestně," uvedli fanoušci.

Ti kontaktovali například ombudsmana, ministra vnitra Radka Johna nebo podali trestní oznámení na Vrchní státní zastupitelství v Praze. "Neděláme si velké iluze o tom, jak bude s dalšími podáními naloženo, stále však doutná jiskřička naděje," uvedli fanoušci.

Fanoušci Sparty tvrdí, že zákrok policistů byl neopodstatněný a nezákonný. Sparťanských příznivců přijelo do Hradce Králové 17. července několik stovek a viděli porážku úřadujícího mistra od ligového nováčka 1:2.

Po utkání nastoupilo asi 200 fandů do připravených autobusů, které je měly odvézt na nádraží. Podle policie ale cestou autobusy poničili - rozbili okna, poškodili dveře a zničili vnitřek vozů. Dopravní podnik škodu vyčíslil na zhruba 60.000 korun.

Policie pak před nádražím všechny pasažéry autobusů spoutala a legitimovala. Tři lidé byli při zákroku zraněni a zdravotníci je převezli k ošetření do nemocnice.

Reklama

Související témata: