Hlavní obsah

Plzeň bude senzačním mistrem, věří experti, Uličný se už těší na oslavy

PRAHA

Takový náskok se snad ani nedá ztratit. Fotbalisté Plzně vedou po dvanácti kolech Gambrinus ligu o luxusních dvanáct bodů. Přestože do konce soutěže zbývá ještě osmnáct kol, fotbaloví experti prorokují, že Vrbův soubor se opravdu stane senzačním mistrem. „Já tomu věřil již před pár týdny, a to ještě Viktoria zdaleka takový náskok neměla,“ říká třeba kouč Stanislav Levý.

Foto: Petr Eret, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu do sítě Brna.

Článek

Zatím jen fotbalisté Liberce (2002 a 2006) a Ostravy (2004) dokázali v éře samostatné české ligy narušit nadvládu pražských „S“. Třetím mimopražským mistrem pak bude Viktoria Plzeň, myslí si trenéři, které Sport.cz oslovil.

„I Plzeň ještě prohraje, ale ne tolikrát, aby obrovský náskok ztratila. Titul získá, což bude největší senzace v historii české ligy,“ je si jistý Petr Uličný. „Já tomu věřil již před pár týdny, a to ještě Viktoria zdaleka takový náskok neměla,“ přidává se Stanislav Levý. „Kdyby jim někdo šlapal na paty, dýchalo by se jim hůř. Jenže nikdo z pronásledovatelů nestíhá, což Plzni jenom nahrává,“ poukazuje Horst Siegl.

Uličný už se dokonce těší na mistrovské oslavy. „Doufám, že mě na ně nezapomenou pozvat! Já za Plzeň pět let hrál, narodil se mi tam první syn, před dvanácti lety jsem ji také trénoval. Proto jí titul moc a moc přeji,“ přiznává. „Pavla Vrbu jsem trénoval v Havířově, takže jsem hrdý, jaký je to borec. Poskládal úžasně rychlý tým, Pavel Horváth je zase klasa svým myšlením. Teď už si to mohou pokazit jen sami,“ bájí Uličný.

Viktoria má k dobru vlastně pět výher

Také Levý ve Štruncových sadech působil a svůj bývalý tým řadil do české elity již v minulé sezóně, kdy se ještě Viktoria ke špici tabulky neřadila. „Plzeň podle mě vyhraje ligu s velikým náskokem. Pokud tedy v zimě nedojde k velkým změnám. Dokáže vyhrávat i zápasy, v nichž podá špatný výkon, jako třeba na Slavii.“

Siegl zase poukazuje na aktivní bilanci ze vzájemných zápasů. Kromě úvodní remízy s Olomoucí lídr tabulky všechny ostatní konkurenty porazil. „Plzeň tak nemá k dobru čtyři, ale vlastně pět výher v porovnání se svými nejbližšími pronásledovateli... Důležité také je, že vyhrává všechny zápasy venku. Nějaké slabší období přijde i na ni, ale zatím jí všechno hraje do karet,“ říká čtyřnásobný kanonýr ligy.

Pavel Horváth a spol. nejsou k zastavení...foto: ČTK/Jakub Macháček

Jak už Levý naznačil, komplikace na spanilé cestě za titulem by snad mohly nastat jen v případě, že by některé opory odešly v zimě do zahraničí. „Já v Plzni přesně něco takového zažil. Hráli jsme o poháry, přitom v zimě odešlo snad osm hráčů... Myslím, že něco takového však letos nehrozí. Vzhledem k historické šanci, jaká se už klubu nemusí nikdy více nabídnout, pustí hráče jen v případě opravdu exkluzivní nabídky,“ věří Levý.

Prodávat hráče mohou klidně až v létě

„Pokud by prodali třeba Petrželu, Koláře či Rezka, tedy někoho z rychlíků, kteří kmitají kolem Horvátha, zásah do týmu by to byl. Kádr však mají kvalitní, nahradili by je,“ myslí si Siegl.

„Byli by hloupí, kdyby mužstvo rozprodali. To se nestane. Hráče mohou pouštět v létě, až se pokusí o Ligu mistrů a dostanou se do evropských pohárů,“ radí Uličný.

Plzeňský válec se měla pokusit zastavit především Sparta. Obhájce titulu však má dost svých starostí, tempu Viktorie absolutně nestačí. „Čtyři porážky v lize, to je příliš, navíc vyřazení z poháru v Sokolově... Zápasy Sparty sleduji a u mužstva mi chybí hlavně větší touha po vítězství. Nepřijde mi, že by hráli úplně kolektivně. A vymlouvat se, že musejí hrát do plných? To přece Sparta hraje na Letné už léta. A nebýt bodů, které vydřela až v samotném závěru zápasů, mohla na tom být teď vlastně podobně jako Slavia,“ hrozí se sparťan Siegl.

Reklama

Související témata: