Hlavní obsah

Policie obvinila čtyři aktéry úplatkářské aféry ve fotbale

PRAHA

V aféře údajných úplatků, kterou v březnu rozpoutal tehdejší prezident fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr, padla první obvinění. Podle Hospodářských novin policie obvinila brankáře olomoucké Sigmy Petra Drobisze z uplácení, Kapra a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera a Davida Zoubka z přijímání úplatku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází ke slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci hráčů Bohemians Praha.

Článek

Kapr v březnu prohlásil, že v květnu 2009 před zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl Drobisz jeho hráčům úplatek tři sta tisíc korun. Hráčům prý poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících.

Případ má na starosti olomoucké okresní státní zastupitelství. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek ČTK řekl, že informace Hospodářských novin zcela přesná není, ale vyjádření odmítl. "My to nemůžeme v tuto chvíli potvrdit," uvedl. Po dohodě se státním zástupcem podle něj bylo na případ uvaleno informační embargo a podrobnosti sdělit nemůže.

Předseda představenstva olomouckého klubu Josef Lébr prý i přes nové skutečnosti zůstává v relativním klidu. Nevěří, že by klub dodatečně mohl postihnout nějaký trest. "Možnost nějakých komplikací si nepřipouštíme. Náš právník momentálně připravuje další postup," řekl Lébr.

Nepochybuje o tom, že pravda stojí na straně Sigmy. Z nového pokračování aféry je však otrávený. "Moc tomu nerozumím. Nevím, co na to říct. Člověk, který chce být novinách, si prostě otevře kauzu," řekl Lébr. Olomoucký šéf věří, že prvoligový tým, který je nyní na druhém místě tabulky, se se situací vyrovná. "Jaký bude dopad? Věřím, že to ustojíme. Je otázka, jestli to celé spíše není něčí záměr...," uvedl Lébr neurčitě.

Drobisz: Čekám, že pravda vyjde najevo

Olomoucký brankář Drobisz se o vznesení obvinění dozvěděl v minulém týdnu. Věří, že pro něj kauza dopadne dobře. "Především doufám, že se celá kauza konečně vyřeší, vyšumění by pro mě neřešilo nic. Čekám, že se to vyřeší k mému prospěchu a pravda vyjde najevo," řekl Drobisz po dnešním tréninku Sigmy novinářům. Uvedl, že v pátek jede do Prahy k výslechu. "Myslím, že mi nemají co dokazovat. Snad vyřeší, jak to bylo. A jak to bylo? To je jasné, nic se nestalo," řekl Drobisz, který je podle svých slov připraven odchytat nedělní ligový duel s Bohemians 1905.

Případem se na jaře zabývala disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu, Kapr jí opakovaně sliboval nějaké důkazy, ale žádné nepředložil. A když střížkovský klub odmítl nastoupit k zápasu proti Bohemians 1905, dostal souhrnný trest v podobě pokuty šest milionů korun a odpočtu dvaceti bodů. Protože pokutu nezaplatil, poslal ho fotbalový svaz ještě o soutěž níž, do ČFL. Tresty dostali i hráči, kteří tvrdili, že úplatek převzali.

Pro disciplinárku tak případ skončil, ale protikorupční útvar policie se jím dál zabýval. Teď obvinil čtyři hlavní aktéry aféry, což Hospodářským novinám potvrdil Drobiszův advokát Petr Konečný. Dodal, že proti obvinění již vznesl stížnost.

Reklama

Související témata: