Hlavní obsah

Slavii hrozí další pohroma, stavební firma žaluje vlastníka Edenu o 200 miliónů

PRAHA

Černý podzim fotbalové Slavie zdaleka nekončí. Jako by nestačilo, že se nedávný dvojnásobný mistr topí u dna ligové tabulky. Klubu hrozí insolvence a teď se navíc přidaly problémy se stadiónem. Podle Hospodářských novin totiž stavební firma Hochtief zažalovala o 200 miliónů korun společnost E Side Property Ltd., která provozuje stadión v Edenu. Slavia a E Side jsou silně propojené subjekty.

Článek

Ponechme stranou sportovní trable červenobílých, kteří jsou momentálně odsouzeni k tuhému boji o ligovou záchranu. Fotbalová Slavia má starosti, které ohrožují samotný chod klubu. Bývalý vlastník klubu, britská skupina ENIC, žádná jednorázové splacení svých půjček ve výši 112 miliónů korun, kvůli čemuž Slavii hrozí insolvenční řízení.

„Děláme všechno pro to, abychom zastavili ekonomický propad, aby se klub definitivně stabilizoval a obavy o jeho osud se ve všech ohledech vyloučily. Pevně věřím, že to dokážeme,“ uklidňoval minulý týden fanoušky generální ředitel Miroslav Platil.

V problémech je také provozovatel Edenu

Po pár dnech se objevil další vážný problém. Nový stadión v Edenu, na němž Slavia od jara 2008 hraje, postavila za miliardu korun stavební firma Hochtief na objednávku společnosti E Side Property Ltd., která Synot Tip Arenu také provozuje. A Hochtief teď E Side zažaloval o 200 miliónů korun!

„S E Side jsme uzavřeli smlouvu o vypořádání vzájemných závazků, ve které se vyřešily spory z výstavby. Dohodla se v ní i výše doplatků za dílo,“ cituje server iHned.cz Michala Taliána, tajemníka společnosti Hochtief. „Vzhledem k tomu, že objednatel tyto své závazky nesplnil, společnost Hochtief zažalovala E Side Property Limited o souhrnnou částku pohybující se na hranici dvou set miliónů korun,“ potvrdil Talián.

E Side - „bratr“ Slavie, rovněž s nejasným vlastníkem

Že se problém netýká přímo Slavie? E Side je sice jiný subjekt, ovšem velmi propojený. V roce 2006 ho založil právě ENIC, aby se staral o výstavbu nového stadiónu. Podle šéfa klubu Tomáše Rosena jsou Slavia a E Side dvě oddělené právnické osoby, které však mají stejnou strukturu. Společný pak mají i další podstatný rys - ona vlastnická struktura je záhadná a nejasná...

Bez ohledu na tento nový zádrhel, vedení Slavie už stejně avizovalo nutné změny, které mají ohrožený klub stabilizovat. „Musíme příjmy nasměrovat do smysluplného provozu společnosti, která efektivně pracuje. Máme velký počet hráčů pod profesionálními smlouvami v áčku, rezervě, v dorostu, ale i na hostováních. Hrajeme jenom dvě soutěže, tomu musí odpovídat počet našich hráčských profesionálních smluv,“ předeslal ředitel Platil s tím, že úspory si dovede představit také v rámci provozu rozsáhlého aparátu mládeže.

Reklama

Související témata: