Hlavní obsah

Berbrova partnerka Damková rezignovala na všechny funkce v českém fotbale

Aktualizováno

I Dagmar Damková, partnerka místopředsedy Fotbalového asociace ČR Romana Berbra obviněného z manipulace s výsledky fotbalových zápasů, uplácení a zpronevěry finančních prostředků a drženého od neděle ve vazební věznici, rezignovala na všechny funkce v českém fotbale. „Po konzultaci s předsedou FAČR Martinem Malíkem se rozhodla na vlastní žádost rezignovat na pozici v Řídící komisi pro Čechy a také na pozici členky výkonného výboru,“ potvrdil mluvčí asociace Michal Jurman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková.

Článek

Podobný krok se od Dagmar Damkové očekával už v pondělí, kdy jednala strahovská fotbalová vláda o případu korupce, manipulace s výsledky fotbalových zápasů a vůbec o skandálu, který otřásl celým českým fotbalem po zatčení místopředsedy asociace Romana Berbra a tří dalších obviněných - Romana Rogoze, Michala Káníka a Tomáše Grimma.

Damková se ovšem jednání probíhajícího online nezúčastnila, takže její postoje a reakce nemohl předseda FAČR Martin Malík tlumočit v momentě, kdy po třech dnech od vypuknutí kauzy předstoupil před fotbalovou veřejnost a novináře.

Stejně tak těžko hledal odpověď, zda o činnosti svého partnera Romana Berbra věděla, či nikoli.

Předseda FAČR Martin Malík kvůli kauze Berbr rezignovat nehodlá.Video: Sport.cz, FAČR

„To je otázka spíše pro ni. Dagmar Damková tráví coby elitní členka komise rozhodčích na FIFA a UEFA obrovskou část roku v zahraničí při plnění povinností právě pro FIFA a UEFA. Přibližně sedmdesát procent ze všech dnů v roce," reagoval na přímý dotaz.

Ve středu s Damkovou jednal a ta oznámila rezignaci na všechny funkce, které v českém fotbale zastává.

Damková nadále členkou komise rozhodčích UEFA a FIFA

V mezinárodních fotbalových organizacích však Damková působí dál. Je členkou komise rozhodčích UEFA a FIFA. V tuzemsku zasedala ve výkonném výboru FAČR a byla zároveň předsedkyní Řídící komise pro Čechy.

Po zatčení Berbra, který v pondělí z vazební věznice rezignoval rovněž na všechny funkce v českém fotbale, a abdikaci jeho partnerky Damkové má výkonný výbor asociace v současnosti jen deset členů.

„Výkonný výbor svolaný na příští týden se bude situací zabývat. Tak jako kolektivní orgán rozhodující o zásadních otázkách bude řešit i možnost svolání mimořádné valné hromady," informoval mluvčí asociace Michal Jurman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr (vpravo) a Dagmar Damková během valné hromady.

„V současném složení, tedy bez Romana Berbra a Dagmar Damkové, dokáže výkonný výbor vyvést český fotbal ze současné krize," tvrdí Malík.

Kdo tvoří fotbalovou vládu?
Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR tvoří po rezignaci Berbra a Damkové momentálně předseda Martin Malík, místopředseda za Moravu Zdeněk Zlámal, členové za kluby první a druhé ligy Dušan Svoboda a Tomáš Paclík, dále pak předseda Řídící komise pro Moravu Pavel Nezval, členové za Čechy Miroslav Liba, Rostislav Votík a Michal Blaschke a členové za Moravu Pavel Brímus a Karel Kula.

„Osobně mohu garantovat stejně rozhodný přístup k věci jako během předchozích tří dnů," narážel jak na rozpouštění komise rozhodčích řízenou Fotbalovou asociací, tak i komise rozhodčích v gesci Řídící komise pro Čechy, ale i na sedm bodů majících vyvést český fotbal ze současného marasmu.

S nimi vystoupil po třech dnech od chvíle, co detektivové z Národní centrály pro boj proti organizovanému zločinu začali s razií v sídle asociace na pražském Strahově i na dalších místech republiky. V té souvislosti zadrželi devatenáct osob, většinou fotbalové rozhodčí, delegáty, ale i funkcionáře, dvacátou vyslechli na svobodě.

Čtyři z nich poslal v neděli Obvodní soud pro Prahu 6 do vazební věznice. Jednalo se o místopředsedu asociace Romana Berbra, sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze, funkcionáře Michala Káníka a rokycanského rozhodčího Tomáše Grimma.

Berbr v pondělí ulehčil Malíkovi a celému výkonnému výboru rozhodování tím, že prostřednictvím svého právního zástupce Filipa Seiferta na všechny funkce ve fotbale sám rezignoval.

K urychlenému svolání valné hromady vyzvali vládnoucí fotbalovou generalitu představitelé ligových Teplic, k nimž se připojily i některé další kluby.

Předseda FAČR Martin Malík však této myšlence příliš nakloněn není.

„Je přesvědčen, že jakákoli rychlá a překotná řešení v tuto chvíli neznamenají smysluplnou cestu ze současné krize. Ale rozhodovat bude samozřejmě výkonný výbor," zdůvodnil Malíkův postoj Jurman.

Řádná volební valná hromada by se podle harmogramu let přechozích měla uskutečnit v polovině příštího roku, ale možná i na jeho samém konci. Současný předseda Martin Malík byl totiž zvolen do funkce na mimořádné valné hromadě, která se konala 12. prosince 2017. Jeho mandát tedy vyprší až v prosinci 2021.

Měl by s ohledem na aféru Romana Berbra rezignovat celý Výkonný výbor FAČR?
ano
98,6 %
ne
1,4 %
Celkem hlasovalo 37257 čtenářů.

Reklama

Související témata: