Hlavní obsah

Slávistické legendy pokřtily nové vydání knihy o minulosti klubu

Slávistické fotbalové legendy dnes pokřtily nové vydání knihy Věčná Slavia. Publikaci Vítězslava Houšky aktualizovanou o události posledních 20 let uvedli do prodeje bývalí hráči Dušan Herda, František "Bobby" Zlámal, Jan Lála, Vladimír Šmicer, který je v současnosti manažerem české reprezentace, nebo stále aktivní brankář Martin Vaniak.

Foto: MichaL Kamaryt, ČTK

Bývalý hráč Slavie Praha Vladimír Šmicer podepisuje fanouškům výtisk nového vydání knížky Věčná Slavia, které bylo pokřtěno 12. listopadu v Praze před prvoligovým utkáním s celkem Baníku Ostrava. (ČTK/Kamaryt Michal)

Článek

Kniha je rozdělena do tří částí. Původní Houškovo vydání doplnil spoluautor Pavel Procházka, který zmapoval nejnovější slávistickou historii. Vedle pasáží "Přichází Pepi" o legendárním Josefu Bicanovi nebo "Veselý - toť Slavia, Slavia - toť Veselý" o Františku Veselém se nově mohou čtenáři ponořit do vyprávění o postupu do semifinále Poháru UEFA, o první účasti v Lize mistrů a obhajobě mistrovského titulu.

Jedna z kapitol s názvem "Štísko čili Vladimír Šmicer" je věnována také bývalému záložníkovi a jeho charakteristické přezdívce. "Bylo to krásné období," řekl ČTK Šmicer, který s vršovickým týmem získal tři mistrovské tituly a přesně před rokem svoji kariéru uzavřel.

I když se nyní Slavia trápí, Šmicer věří, že jde jen o přechodný stav. "Teď je taková doba, kdy se nedaří, ale já prostě věřím, že se Slavia z toho dostane a oklepe. My jsme na to zvyklí, po těch dobrých letech bývají horší. Věřím, že klub se stabilizuje a zase bude hrát dobře," dodal Šmicer.

Závěr knihy zpestřují nejrůznější statistiky. Čtenáři se například dozvědí, že historicky nejvyšší návštěva na domácí zápas Slavie dorazila v roce 1945 na souboj s ŠK Bratislava. Přestože šlo jen o přípravu, na Strahov si tehdy našlo cestu 50 tisíc diváků.

Reklama

Související témata: