Hlavní obsah

Lákadel je dost. Liga slibuje bitvu o titul, pokračování kanonády i konec aféry

Až do posledního únorového víkendu si fotbalová Gambrinus liga vybírá volno. Již dnes si však fanoušci mohou najít spoustu důvodů, proč se těšit na jarní pokračování soutěže. Vždyť na podzim v ní padlo nejvíc gólů za posledních deset let, Sparta vyhlásila válku Plzni v bitvě o titul, ohrožena sestupem je velká trojka Baník, Slavia, Brno... Nabízíme deset klíčových otázek, jež jaro zodpoví.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Plzeňský brankář Roman Pavlík v souboji s Rolkem z Mladé Boleslavi v asi nejlepším utkání podzimu.

Článek

1. Dotáhne Plzeň spanilou jízdu k senzačnímu titulu?

Viktoria vedla tabulku již dokonce o dvanáct bodů. Ke konci podzimu ztrácela, se čtyřmi body k dobru však Horváth a spol. stále mají k titulu nejblíž.

2. Předvede Sparta další jarní ofenzivu?

Plzeň však má problém. Na kontakt se dotáhl obhájce titulu - a Řepka a spol. již tradičně mívají lepší jaro než podzim...

3. Bude pokračovat nebývalá kanonáda?

Liga zažila gólově nejbohatší podzim za posledních deset let, průměr se vyšplhal na 2,63 gólu na zápas. Jaro sice bývá více svázané taktikou, i tak by měla kanonáda pokračovat.

Sestava podzimu podle Sport.cz
Blažek (3, Sparta) - Rajtoral (4, Plzeň), Brabec (3, Sparta), Limberský (5, Plzeň) - Štajner (5, Liberec), Horváth (7, Plzeň), Kisel (4, Slavia), Kolář (4, Plzeň) - Wilfried (5, Sparta), Pekhart (5, Jablonec), Hubník (6, Olomouc).
Číslo v závorce udává, kolikrát byl hráč v sestavě kola

4. Zachrání se zoufalá Slavia?

Po dvouletém kralování éra panování sešívaných rychle skončila. A kdyby jen to! Zadlužený klub je jediný bodík nad sestupovou pastí, potřebuje prodat několik hráčů a nikdo neví, s jakým týmem do boje o záchranu vyrukuje...

5. Spasí se i další tradiční bašty Baník a Brno?

Trojlístek senzačně ohrožených tradičních klubů doplňují ještě Baník a Brno. Zatímco v Ostravě se blýská na lepší časy, v předposledním Brně je důvod k panice.

Zklamaní fotbalisté Slavie prožili černý podzim.foto: Právo/Petr Hloušek

6. Padnou v „korupční“ kauze další tresty?

Disciplinárka již „korupční“ aféru jednou uzavřela, vzhledem k dalšímu policejnímu šetření ji však může znovu otevřít. Tresty zatím dostal jen Střížkov, v ohrožení je stále i Olomouc. Hanáci by teoreticky mohli pykat za předání úplatků v předminulé sezóně...

7. Dostane se král střelců konečně přes 20 gólů?

Po sedmnácti kolech to vypadá nadějně. Hubník 12 gólů, Pekhart 11, Rezek s Wilfriedem 10 a Kolář 9. Jen aby většina z nich nezmizela přes zimu v bohatších ligách!

8. Rozroste se cizinecká legie?

Africká legie ve sparťanských barvách musela konkurenci nasadit brouka do hlavy. Pořád se ještě najdou dostupní cizinci, kteří mohou být posilami týmů i atrakcí celé soutěže.

9. Vyzve liga mistry světa a Evropy?

Reprezentace je v poslední době složena téměř výhradně z legionářů. Také Rezek, Hubník a spol. se však hlásí o slovo, a tak bude zajímavé sledovat, zda kouč Bílek někoho z nich nasadí v březnové kvalifikaci ve Španělsku.

10. Zatočí liga s chuligány?

Chvílemi je klid, pak zase přijde divoký víkend. Boj s fotbalovými výtržníky na stadiónech i v ulicích zdaleka nekončí.

Reklama