Hlavní obsah

Kvůli přívalům sněhu odložil Štajner stěhování

Radek MalinaPrávo

Vánoce a přelom roku už měl prožít v novém domově. Ale nakonec kapitán libereckých fotbalistů Jiří Štajner vyrážel na první sraz Severočechů v letošním roce ještě ze staré adresy. Byť ho čeká přesun jen o „pár ulic“ v rámci předměstí Liberce, vytrvalé přívaly sněhu otce čtyřleté Adélky a roční Sophie donutily změnit plány.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalista Jiří Štajner na soustředění libereckých fotbalistů

Článek

„Chtěli jsme být na Štědrý den v novém, ale nechtěli jsme se dostat do nějakého zbytečného stresu, tudíž jsme nic nehrotili a všechno odložili,“ dokazuje zkušený borec, že je pohodář každým coulem. „Hlavním důvodem byly kvanta sněhu, který z nebe padal. Brodit se s krabicemi v té kalamitě by bylo hodně složité. Neuměl jsem si představit, jak to vynášíme.“

Do konce ledna chce však po trénincích za dcerkami i manželkou Lenkou vyrážet z libereckého stadiónu na novou adresu. „Během tří týdnů musí být hotovo,“ plánuje čtyřiatřicetiletý Štajner. „Dům je připravený. Zbývá jen sehnat auto na stěhování,“ vykládá rodák z Benešova.

Dosud s rodinou obýval část dvojdomku. „Teď jdeme do většího, přitom jen o pár ulic vedle. Do města i na stadión budu jezdit stejnou dobu. Máme krásný výhled na Ještěd a pro dcery i zahradu. Ale záhonky zakládat nebudu,“ ujišťuje liberecká opora. „V létě posekám zahradu, v zimě uklidím sníh a pro holky smontuju houpačku. Jinak tam není moc prostoru pro kutilství,“ směje se Štajner.

Většinu bytu zařizovala manželka

Ani na zařizování nového domova se nijak dramaticky nepodílel. „Jednak nebylo třeba moc úprav. A když ano, tak jsem to nechal na manželce. Má na tyhle estetické věci oko. Vybrala barvy, nechala vymalovat. Společně jsme koupili dvě komody,“ culí se borec, který se do sestavy Slovanu vrátil v létě z německého Hannoveru.

Po osmi letech tak znovu zažívá drsnou zimní přípravu. „V Německu byla krátká. Teď v bundeslize vlastně už druhý rok nemají žádnou. A i dříve byla čtrnáct dnů, maximálně tři týdny,“ vzpomíná Štajner. „Přijde mi, že v Česku se víc trénuje, než hraje. Sice máme zase kratší letní tréninkový proces, ale určitě by stačila jedna příprava a pak hrát víc zápasů.“

Přestože trenér Rada, který převzal severočeský tým v závěru podzimu, sliboval hráčům fyzické galeje, Štajner zatím polyká všechny předepsané dávky bez problémů. „Jsme tu dva dny, tudíž zatím nic extrémního neproběhlo. Žádná brutalita. Nebo to už dost možná v mých letech ani nepoznám,“ mávne rukou opora mužstva během soustředění v Hraběticích v Jizerských horách. K velké radosti Štajnera kouč Rada hráčům neordinuje běžky, jimiž byl liberecký výběr proslulý. „Nejsem jejich příznivcem, tudíž jsem takové rozhodnutí přivítal. Stejně bych se jim vyhnul. Moc kluků je v oblibě nemá. A tudíž nemá smysl nelyžaře hnát do stopy, to je pak jedině o zranění,“ míní Štajner.

Do přípravy naskočil v dobré kondici. „Během dovolené i svátků jsem byl pořád v pohybu. Chodil jsem hrát všemožné fotbálky,“ vzpomíná na období kolem Štědrého dne, které si náramně užil. „Starší dcera Adélka poprvé Vánoce hodně intenzivně vnímala. Vyptávala se, kdy přijde Ježíšek. Nechali jsme společně otevřené dveře na balkóně, aby měl kudy přinést dárky... Je to něco jinačího, než když jsme byli se ženou jen sami.“

Reklama

Související témata: