Hlavní obsah

Naštvaný Vlček: Nechápu, proč se majitel Slavie schovává

Bývá považovaný za kliďase, ale současné problémy Slavie ho pořádně nadzvednou. Útočník Stanislav Vlček, jeden z klubových srdcařů, už nedokáže držet jazyk za zuby. „Pořád se spekuluje, kdo Slavii vlastní, ale ani já to nevím. Nechápu, proč se majitel schovává. V naší situaci to na klidu nepřidá, když jsme na podzim neviděli čtyři měsíce ani korunu,“ říká.

Foto: Petr Horník, Právo

Ani Stanislav Vlček neví, kdo je majitelem Slavie.

Článek

Jak moc vás mrzí, kam se klub dostal?

Hrozně. Když jsem se do Slavie vracel z Anderlechtu, ani ve snu jsem si nepředstavoval, že za rok a půl budu řešit existenční problémy. V půlce sezóny nám hrozí sestup, to je něco neskutečného. Jsem strašně zklamaný.

Zažil jste někdy něco podobného?

Když jsem hrál v Olomouci, měli jsme po podzimu snad jedenáct bodů. Pak přišel trenér Uličný, chytli jsme šňůru a vyšplhali jsme se asi na šesté místo.

Vy jste toho na podzim moc nenahrál kvůli problémům s kolenem...

Ale o to víc bych chtěl v jarních bojích Míšovi Petroušovi pomoci. Musíme to na sebe vzít my zkušenější, to je jasné. Těžko bude stavět na osmnáctiletých klukách, co s námi trénují.

Co je podle vás příčinou problémů Slavie?

Vlastními chybami jsme se z blahobytu dostali až na samé dno. Zodpovídáme za to všichni: vedení, které tu bylo, trenér i my hráči. A každý by si tu míru odpovědnosti měl přebrat. Je jasné, že jsme se jako Slavia chovali, jak jsme neměli.

Myslíte třeba neskutečné rozhazování a nesmyslné nákupy hráčů?

Určitě. Chyběla tady jediná vlastnost: pokora ke všemu, co se dokázalo. Bez ní se nedá dělat nic, natož fotbal. Vydělaly se obrovské peníze a tohle prohospodařit? Nechápu to.

Rozumíte rozhořčení vašich fanoušků?

Naprosto je chápu, nedivím se jim. Potkávám se se spoustou lidí, rád si s nimi o všem popovídám, ale je to nepříjemné. Radši bych se bavil o jiných věcech. Jenže oni chtějí slyšet můj názor, tak se jim snažím říct, jak to vnímám.

Věříte, že Slavia už si na dno sáhla a odrazí se od něj k lepším zítřkům?

Moc bych si to přál. Hlavně bych chtěl, aby Slavii dostali lidi, kteří budou mít zájem o fotbal a bude u nich na prvním místě. Momentálně se to neděje. Nemyslím teď pana Platila nebo pana Rosena, ti pro klub dělají hodně. Musí přijít sponzor, který za tím nebude vidět jen byznys. Pak se nějaký obrat může nastartovat.

Stále se spekuluje o tom, kdo vlastně Slavii vlastní. Znáte majitele vy?

Ne. Fakt nevím, kdo to je. To bych se tady možná ani takhle nerozčiloval... Dobrotu to samozřejmě nedělá. Dotýká se nás to, protože nemáme peníze. Když mi budou každý měsíc chodit, budu zticha, ale my jsme na podzim neviděli čtyři měsíce ani korunu. To nemá s profesionálním fotbalem nic společného.

Proč podle vás zůstává majitel klubu v anonymitě?

Nevím, proč se schovává. Když někdo vlastní Slavii, má mít čest se ukázat: vylézt ven a prát se za klub. V Anglii se ti majitelé klubů ukazují, jsou na to pyšní. Tady je to jinak.

Reklama

Související témata: