Hlavní obsah

Policie obvinila osmnáctiletého fanouška z fotbalového násilí

Kvůli násilnostem během listopadového fotbalového zápasu mezi Baníkem Ostrava a Viktorií Plzeň policie obvinila z výtržnictví a násilí proti úřední osobě osmnáctiletého fanouška. Celkem nyní stíhá sedm lidí. Obvinění dalších připravuje. Mezi stíhanými budou podle informací ČTK i dívky.

Článek

Všechny usvědčily videozáznamy pořízené v době utkání 15. kola první ligy. Na nich je zřetelně vidět, jak útočníci z početného davu na silnici před stadionem házejí kameny a další předměty na zasahující policisty. "Žádáme o spolupráci veřejnost. Kdo pozná násilníky na dnes zveřejněném videu, měl by policii kontaktovat," řekl ČTK policejní specialista na fotbalové násilí Vladimír Ondruš.

Dodal, že v těchto dnech obviněný osmnáctiletý mladík pochází z Ostravy a je členem radikálního jádra příznivců ostravského klubu. "Dosud ale nebyl trestán," doplnil policista.

Ulice před stadionem se 6. listopadu změnila na bojiště. Příznivci Baníku, kteří sledovali zápas nad ochozy, podle policie začali několik minut po začátku utkání házet různé předměty na ulici před stadionem. Na silnici, po které projížděla auta, dopadala pyrotechnika, dýmovnice a zřejmě i skleněné láhve. Jeden z předmětů přitom zasáhl projíždějící auto, ve kterém jela dvaatřicetiletá žena s dětmi, a rozbil přední sklo.

Fanoušci poté začali útočit na policisty a strážníky. "Zhruba dvě stovky fanoušků, zřejmě z kotle, odešly během zápasu z tribuny před stadion. Začali pak útočit na policisty, házeli po nich cihly, světlice, všechno, čím se dalo. Byla to pouliční válka," popsal střet jeden ze svědků. Šest policistů, mezi nimi byl i jeden strážník městské policie, utrpělo zranění. Násilníci navíc poškodili i sedm policejních vozů.

Celkem policie během potyčky a těsně po ní zadržela 12 lidí. Obvinění si vyslechli čtyři z nich. Další dvě následovala v zápětí. Pak se kriminalisté zaměřili na vyhodnocení pořízené dokumentace. Výsledkem jejich práce bylo vznesení dalšího obvinění. "Na záznamech jsou velmi zřetelně vidět tváře útočníků. Je vidět, jak házejí kameny. Jsou mezi nimi i velmi agresivní dívky," popsal kriminalista.

Reklama

Související témata: