Hlavní obsah

Porážky v Dubaji Chovance neděsí a Bonyho pustí jen za mimořádnou „ránu“

DUBAJ

Dvě zprávy zneklidňují fanoušky fotbalové Sparty před únorovými bitvami s Liverpoolem. Oba zápasy na turnaji v Dubaji jejich hoši prohráli, a tak budou hrát jen o 5. místo. Navíc se stále spekuluje o tom, že po Juraji Kuckovi by v zimní pauze mohl do zahraničí zmizet také Bony Wilfried. Kouč Jozef Chovanec zůstává v klidu. Za výsledky se v této fázi přípravy nehoní a pokud jde o kanonýra, žádná mimořádná nabídka zatím nepřišla.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nechoď pryč, přemlouvá Bonyho Wilfrieda i letenský spoluhráč Tomáš Řepka.

Článek

Měřeno únorovým dvojzápasem Evropské ligy s Liverpoolem, Sparta zatím na turnaji Match World Cup v Dubaji dost hoří. Den po příletu nasadila rezervní sestavu, jež podlehla íránskému Persepolisu 2:3. O poznání zkušenější jedenáctka pak o víkendu utržila od Petrohradu porážku 0:3. Na milióny za slušné umístění tak může zapomenout, ve středu bude hrát se Šachtarem Doněck jen o 5. místo.

„Výsledky nejsou v tomto stádiu přípravy tak důležité. Klasické herní soustředění absolvujeme až ve Španělsku, teď se kluci ještě musejí vydat,“ zdůraznil kouč a generální sportovní manažer Jozef Chovanec v rozhovoru pro sparťanský web.

Náplň soustředění není podřízena turnajovým duelům, mužstvo nadále tvrdě trénuje. „Nejsme sami, podobně je na tom i Šachtar Doněck, který se nachází v podobné fázi přípravy. Letěli jsme sem s vědomím, že únava hráčů nás může stát výsledky,“ ujistil Chovanec. „Hlavně sbíráme poznatky o tom, jak se hráči dokážou vyrovnat s nadměrným zatížením v herním režimu a jak snáší tvrdé tréninky. Soustředění v Emirátech spojené s účastí na turnaji představuje vlastně mezičlánek mezi pobytem na horách ve Špindlerově Mlýně a herním kempem ve Španělsku.“

Trenér a manažer fotbalistů Sparty Jozef Chovanecfoto: Právo/Jan Handrejch

Wilfried je teď pro Spartu absolutně klíčový

Stejně tak klidný letenský „generál“ zůstává, pokud jde o rozruch kolem Bonyho Wilfrieda. „Náš postoj je neměnný. Zatím nepřišla nabídka, která by klub po finanční stránce plně uspokojovala. Proto je o Bonyho transferu zbytečné v tuto chvíli dále hovořit. Pro nás je Wilfried po odchodu Juraje Kucky absolutně klíčovým hráčem, proto by nabídka na jeho uvolnění musela mít naprosto mimořádné parametry.“

Sparta naopak podepsala smlouvu s libereckým Andrejem Keričem, která vstoupí v platnost letos 1. července. Ráda by měla chorvatského útočníka k dispozici již pro jaro, zatím se však nemůže se Slovanem dohodnout. Severočeši se netají úmyslem, že za dané situace by Keriče raději prodali do Ingolstadtu hrajícího druhou německou ligu.

„S Andrejem jsme podepsali smlouvu od léta. Uvidíme, jak se situace vyvine v následujících dnech, transferové okno bude ještě poměrně dlouho otevřené. Každopádně i pro hráče samotného by bylo nejlepší, aby co nejdříve věděl, kde bude na jaře hrát,“ konstatoval Chovanec.

Jiří Kladrubský (vpravo) je znovu na delší čas zraněný...foto: Reuters/Denis Siňjakov

Kladrubský je zkrátka smolař

Hodně ho mrzí, že minimálně na pět týdnů přišel o Kladrubského, který se zranil na jednom z tréninků ještě v Praze. „Je mi to moc líto. Pro Jirku i pro nás je to složité. Měl dlouhou pauzu způsobenou přetrženými vazy v koleni a následnou plastikou. Pak nabral kondici, vypadal velice dobře, odehrál kvalitní zápasy - a teď tohle…“

Trenéři zatím do zápasů nenasazují ani Wilfrieda, Huška a novou posilu Zápotočného. „Tomáš si přivezl ze svého minulého působiště v Turecku problémy s kotníkem. Tréninkové zatížení zvládá velmi dobře. Jen nemíníme podstupovat větší riziko, nechci ho ztratit. Do zápasového režimu se zapojí ve Španělsku.“

Hušek je po náročné operaci kolene a dlouhodobé rekonvalescenci, takže i v jeho případě postupuje realizační tým citlivě. „Konečně Bony má svalové zranění, a přestože se nejedná o nic zásadního, ani u něj nechceme riskovat,“ dodal Chovanec.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice