Hlavní obsah

Sparta v Dubaji nezabodovala, na závěr prohrála i s Doněckem

Na turnaji Match World Cup v Dubaji letenští fotbalisté neoslnili. Po porážkách 2:3 s íránským Persepolisem a 0:3 s ruským Petrohradem neuspěli ani v utkání o konečné páté místo. Sparta prohrála s ukrajinským mistrem Šachťarem Doněck 1:2 a zbylo na ni poslední místo. O jedinou trefu se postaral útočník Václav Kadlec, téměř po roce zasáhl do zápasu také záložník Luboš Hušek, který se vrací po těžkém zranění kolena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Útočník Sparty Václav Kadlec se raduje z branky do sítě CSKA Moskva. Teď se trefil i v Dubaji proti Šachtaru Doněck.

Článek

Tři porážky si na čtvrteční návrat domů přibalí fotbalisté Sparty. Jak ale kouč Jozef Chovanec již v minulých dnech předeslal, výsledky pro něj nejsou v této fázi zimní přípravy tím hlavním. „Letěli jsme sem s vědomím, že únava hráčů nás může stát výsledky. Kromě zápasů nadále tvrdě trénujeme. Soustředění v Emirátech spojené s účastí na turnaji představuje vlastně mezičlánek mezi pobytem na horách ve Špindlerově Mlýně a herním kempem ve Španělsku,“ zdůraznil Chovanec na klubovém webu.

Zápas o páté místo se hrál při teplotě kolem třiceti stupňů. V sestavě Šachtaru nechyběl český reprezentant a exsparťan Tomáš Hübschman. Letenští pokračovali v rotaci kapitánů a pásku tentokrát navlékl Leonard Kweuke.

Než se Pražané rozkoukali, už prohrávali o dva góly. V 8. minutě otevřel po nedorozumění obrany skóre Douglas Costa, zanedlouho poté se přesně trefil také Adriano. Spartě patřil až závěr prvního poločasu. Kadlec nejprve trefil hlavou břevno a ve druhé minutě nastaveného času po Matějovského standardce snížil. Po přestávce měl největší šanci na vyrovnání Kweuke, branku však netrefil.

„I přes nepříznivé výsledky mě na turnaji v Dubaji potěšily výkony některých hráčů. Ale ani to ještě není úplně směrodatné. Hodně jsme točili sestavou, prakticky ani jednou jsme nevyběhli na trávník v nejsilnějším složení. Bylo důležité udělat si obrázek o aktuální formě všech hráčů, o všech jsme získali cenné poznatky,“ hodnotil Chovanec.

Hušek si po roce zase zahrál

Zatímco Sparta přišla na několik týdnů o smolaře Kladrubského a v zápasech zatím raději šetří i Wilfrieda a Zápotočného, téměř po roce se na hřiště vrátil záložník Luboš Hušek. Loni si v duelu se Zestafoni na soustředění ve Španělsku těžce poranil koleno a další zápas okusil až nyní v Dubaji. Nejprve v úterním tréninkovém utkání se Šachtarem, kdy si navlékl kapitánskou pásku a proměněnou penaltou stanovil konečnou remízu 1:1, a poté i ve středu „naostro“ proti stejnému soupeři. To na trávníku vydržel do 45. minuty, kdy ho střídal Abena.

„Opravdu moc hezký pocit. Zase vyběhnout na hřiště ve sparťanském dresu, zažít celý ten rytmus: příprava na střetnutí, cesta autobusem, masáž, rozcvičení… Jsem rád, že to zase mohu prožívat. Moc mi to chybělo,“ líčil defenzivní záložník pro sparťanský web.

„Nechci nic uspěchat, jsem rád, že jsem si zase zahrál zápas. Určitě nemám v plánu odehrát celé ligové jaro v základní sestavě… Vůbec ne. Chci postupovat krok po kroku, abych nedoplatil na nějaké vlastní unáhlené rozhodnutí. Samozřejmě, že bych si rád zase zahrál i v soutěžním utkání. Ale budu šťastný, i když to bude sparťanská juniorka,“ řekl Hušek.

Sparta Praha - Šachtar Doněck 1:2 (1:2)
Branky: 45. Kadlec - 8. Douglas Costa, 14. Adriano.
Sestava Sparty: Zítka (46. Blažek) - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamić - Sionko (71. Kadeřábek), Hušek (45. Abena), Vacek (88. Třešňák), Matějovský, Kadlec - Kweuke.

Reklama

Související témata: