Hlavní obsah

Liberecký Kerič už je sparťanem!

PRAHA

Pětadvacetiletý chorvatský útočník Andrej Kerič už je fotbalistou Sparty. Liberec se v sobotu definitivně dohodl se zástupci úřadujícího mistra na podmínkách přestupu. „Samozřejmě jsem moc rád, že to takhle dopadlo už teď. Byl jsem sice vnitřně smířený, že jaro strávím v liberecké rezervě, ale v přestup jsem pořád doufal. Za mužstvem odletím do Španělska co nejdříve, nejspíš v pondělí,“ řekl Kerič v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalista Andrej Kerić

Článek

„Jednání nebyla jednoduchá, ale nakonec jsme našli společnou řeč a došli ke kompromisu, který je v tuto chvíli nejlepším řešením pro samotného hráče, který nepřijde o část sezóny,“ řekl personální ředitel Sparty Jakub Otava, který jednání s vedením Slovanu dotahoval. „Máme ve smlouvě, že ekonomické záležitosti nebudeme zveřejňovat a to samozřejmě ctím. Žádná hráčská kompenzace součástí transferu není, takže Třešňák v tuto chvíli do Liberce neodchází,“ dodal Otava.

Tři milióny to spravily

Podle informací Práva Sparta zvedla svoji nabídku z 1,5 miliónu ke třem miliónům korun, na což už majitel Slovanu Liberec Ludvík Karl slyšel. Navíc Liberec by měl mít blíže nespecifikovaná procenta i z dalšího případného prodeje chorvatského útočníka. „To nebudeme komentovat,“ zaznělo z obou klubů. Pokud by k dohodě v zimě nedošlo, odešel by Kerič na Letnou v létě jako volný hráč za tabulkové odstupné 1,2 miliónu korun a bez nároku na procenta z dalšího prodeje.

Rozhovor s Andrejem Keričem najdete v pondělním vydání Práva

„Smlouvu jsme podepsali od léta na tři roky, tímto se mění jen to, že se prodlouží na tři a půl roku,“ řekl Kerič. „Ve Spartě je velká konkurence útočníků, toho jsem si vědom, ale já jsem úplně jiný typ než třeba Wilfried nebo Kweuke. Kdybych si nevěřil, tak nemám takový zájem o přestup. Věřím, že se o místo v sestavě úspěšně poperu,“ zdůraznil nejlepší kanonýr předminulé sezóny, v níž dal patnáct branek. V té probíhající jich má na kontě zatím šest. „Doufám, že na jaře nějaké přidám, ale na krále střelců v tuto chvíli určitě nemyslím,“ dodal.

Fotbalista Liberce Andrej Kerič střílí gól brankáři Slavie Vaniakovi.foto: Právo/Lukáš Táborský

Těší se na Pamiče

Kerič si je vědom, že liberečtí fanoušci na něj budou nejspíš naštvaní. „Já to chápu, ale nikoho jsem nezradil. Dostal jsem od Sparty nabídku a myslím si, že na mém místě by se takto rozhodl každý. Ve fotbale se přestupuje a já jsem přesvědčený, že jdu nejen finančně za lepším,“ konstatoval Kerič.

Sparťany zná převážně jako svoje soupeře, až na jednoho - obránce Manuela Pamiče. „Hráli jsme spolu čtyři roky za mladé chorvatské reprezentace. Telefonujeme si i během roku. Samozřejmě, že jsem Pamiho kontaktoval hned, jak přestup dopadl. Určitě mi v začátcích v kabině i v Praze pomůže,“ přál si Kerič. Jeho kamarád už je i v chorvatské reprezentaci... „Moc mu to přeji a rád bych si s ním zahrál i tam, ale Chorvatsko má spoustu vynikajících útočníků. Mám to mnohem těžší. Když se mi ale bude ve Spartě dařit, třeba šanci dostanu. Na Letnou je víc vidět, než pod Ještěd. Na Slovan ale budu vzpomínat rád, strávil jsem tu tři krásné roky,“ dodal s tím, že v lize nastřílel za Slovan 32 branek.

Na Letné se těší ještě na jeden velký zážitek... „Udělám všechno pro to, abych se dostal do sestavy už v zápasech proti Liverpoolu. Zahrát si proti takovému mužstvu je sen a nastoupit na slavném Anfield Road o to větší. Samozřejmě je mi jasné, že musím trenéry přesvědčit v přípravě a v zápasech, které nás ve Španělsku čekají,“ zdůraznil Kerič.

Bonny Wilfried na tréninku Spartyfoto: Právo/Jan Handrejch

Wilfried možná odejde

Příchod Keriče prý nemá nic společného s možným odchodem Bonyho Wilfrieda, o kterého projevil velký zájem nizozemský klub Vitesse Arnhem. „Zájem mají opravdu velký a je možné, že Spartě nabídnou částku, která pro ni bude zajímavá,“ nechal se slyšet hráčův agent Dalibor Lacina. „Myslím si, že na smlouvě pro Bonyho bychom se také rychle dohodli. Přestupní termín ale končí v pondělí,“ dodal.

„Z naší strany stále platí, že Wilfried je pro nás klíčovým hráčem. Nic nás k jeho prodeji nenutí. Příchod Keriče v tomto ohledu na situaci nic nemění. Jedná se o zcela odlišné typy hráčů, kteří by se naopak na hřišti mohli velmi dobře doplňovat. Jednání s Arnhemem probíhají, ale k částce, kvůli níž bychom změnili svoje stanovisko, jsme zatím nedošli. Že k ní však dojdeme, nelze vyloučit,“ řekl pro Sport.cz a Právo Otava.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice