Hlavní obsah

První trest za záměnu hráčů Sparty. Chovancovi napařil klub pokutu

PRAHA

První flastr za záměnu sparťanských hráčů v přípravě s Petrohradem už padl. Vysokou pokutu napařil klub generálnímu manažerovi Sparty. Ten rozhodl, že hráči omluvení z reprezentačních zápasů naskočí do přípravy s Petrohradem, navíc v dresech svých spoluhráčů tak, aby se vše ututlalo. Funkcionář, který je současně hlavním trenérem mužstva, vzal vinu na sebe a omluvil se, uvedla Sparta v prohlášení pro média. Klub také rozeslal omluvy českému a chorvatskému svazu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kouč Sparty Josef Chovanec na páteční tiskovce mužstvo nešetřil.

Článek

Sparťané zkusili v úterní přípravě trik jak z dřevních dob. Proti Petrohradu nasadili v dalekém Španělsku Václava Kadlece, Tomáše Pekharta i Manuela Pamiče, kteří měli být marod a z toho důvodu neodcestovali na reprezentační sraz české jednadvacítky či chorvatského áčka v případě Pamiče. Chovanec věřil, že se vše utají, když nastoupí jednoduše v cizích dresech.

Málem by vše prošlo, ovšem Petrohrad uveřejnil fotoreportáž z utkání na klubovém webu a průšvih byl na světě.

Chovanec jednal sám

Vinu za celou situaci vzal na sebe Chovanec. Prý rozhodnutí učinil sám bez konzultace s dalšími členy klubového vedení. "Jednalo se o nešťastnou komunikaci směrem k reprezentaci i k vedení klubu. Toto rozhodnutí jsem učinil spontánně před začátkem utkání v přímé souvislosti s blížícím se zápasem s Liverpoolem," vysvětlil kouč, proč poslal na hřiště tři hráče, kteří chyběli svým reprezentačním výběrům - Kadlec s Pekhartem kvůli nemoci, Pamič kvůli zraněnému kolenu.

"V daný moment mi nedošlo, jaké může mít moje rozhodnutí důsledky. Nasazením dříve omluvených hráčů jsem v žádném případě nechtěl poškodit dobré jméno českého fotbalu ani Sparty. V konečném důsledku je z toho ostuda, což mě velmi mrzí a omlouvám se za to. Pokud za to má někdo nést následky, pak jsem to já, nikoli hráči," vzkázal Chovanec.

I ve čtvrtek se ale sparťané hájí tím, že dresy jiných hráči navlékli kvůli tomu, že se o jejich startu rozhodlo na poslední chvíli. Jejich zdravotní stav se prý výrazně zlepšil, Chovanec se rozhodl nasadit je až těsně před utkáním a dresy trojice marodů nebyly na stadionu k dispozici. Chorvati už ale Spartě nevěří, alespoň dle slov trenéra Slavena Biliče, který zvažuje, že do budoucna nechá hráče prověřit lékařem přímo na srazu.

Reklama