Hlavní obsah

Fotbalový Baník prověřoval možnost stěhování do Havířova

OSTRAVA

Napjatá situace se změnou plánů ostravských radních a odklad výstavby nového fotbalového stadionu by v krajním případě mohl vyústit až v odchod fotbalistů Baníku Ostrava do jiného města v regionu. Podle dnešního vydání Moravskoslezského deníku už zástupci klubu prověřovali technický stav stadionu v nedalekém Havířově.

Článek

Baníku v roce 2012 vyprší výjimka udělená Českomoravským fotbalovým svazem, stadion na Bazalech se pak stane nevyhovujícím pro pořádání ligových utkání. Klub čtyřnásobného českého mistra měl sice od ostravského primátora příslib, že do roku 2013 Ostrava postaví zbrusu nový fotbalový stadion, ale nové zastupitelstvo po komunálních volbách přehodnotilo plány a rozhodlo, že se pustí jen do částečné rekonstrukce Městského stadionu ve Vítkovicích.

Už teď je jasné, že za těchto okolností by hrál Baník na náhradním hřišti ve Vítkovicích po nadcházející sezoně své domácí zápasy na rozestavěném stadionu a s výrazně omezenou kapacitou. Zřejmě i proto klub sonduje možnosti v okolních městech ostravské aglomerace.

Podle Moravskoslezského deníku vedení ostravského klubu v posledních dnech několikrát vyjednávalo v Havířově s místními institucemi. "Nejdříve se zajímali o to, zda a za jakých okolností a podmínek by se první liga v Havířově mohla hrát. Po prohlídkách zázemí byli příjemně překvapeni a konstatovali, že náš stadion je největším favoritem," uvedl ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení Jiří Bednář.

Havířovský stadion, který byl postaven v roce 1996, by na prvoligová utkání mohl mít kapacitu osm tisíc míst. Přesto by se nevyhnul investici zhruba ve výši 25 milionů korun na dobudování umělého osvětlení, vyhřívaného trávníku či tréninkového hřiště s umělou hrací plochou.

"Manažeři Baníku nás seznámili se svým případným záměrem. V této fázi se jednalo pouze o mapování podmínek a nic konkrétního dohodnuto nebylo," řekl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk.

Představitelé klubu po zvratu v jednáních o výstavbě stadionu sice ujistili, že i azyl ve Vítkovicích je pro Baník dočasným řešením, ale ve hře je nejspíše více variant. Majitel klubu Tomáš Petera má na dnešní den v plánu schůzku s představenstvem, po němž plánuje vydat komuniké.

Kdyby se pesimistický scénář naplnil a Baník by opravdu opustil Ostravu, město s 300 tisíci obyvateli by po Vítkovicích přišlo i o druhý profesionální fotbalový klub. Nejvyšším fotbalovým zástupcem města v hierarchii fotbalových soutěží by se pak staly Petřkovice působící v Moravskoslezském župním přeboru.

Reklama

Související témata: