Hlavní obsah

Korupční kauza míří k soudu. Státní zástupce obžaloval všechny čtyři aktéry

OLOMOUC

Údajná fotbalová korupční aféra mezi Sigmou Olomouc a Bohemians Praha míří k soudu. Státní zástupce Petr Matoušek všechny čtyři aktéry obžaloval. Před soudem se budou zodpovídat olomoucký brankář Petr Drobisz, bývalý prezident Bohemians Praha Karel Kapr a tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer a David Zoubek.

Foto: Petr Horník, Právo

I Karel Kapr (uprostřed) se bude zodpovídat před soudem

Článek

„Obžaloba bude dnes podána u Okresního soudu v Olomouci,“ potvrdil Právu v úterý Matoušek, který obžaloval brankáře Drobisze z podplácení, Kapra, Obermajera a Zoubka z přijímání úplatku. „Obžaloba ale není rozhodnutí o vině. Bude na soudu, jak se s ní vypořádá,“ zdůraznil dále Matoušek a dodal, že podání obžaloby bylo jediným možným způsobem, jak nyní za dané situace mohl v této kauze postupovat.

„Je právem státního zástupce takto rozhodnout. Soudu pravděpodobně navrhneme tak zvané předběžné projednání obžaloby, aby zvážil, zda je předmětné se jí vůbec zabývat,“ řekl Právu Drobiszův právní zástupce Petr Konečný, podle kterého se případ posunul jen procesně. „Věcně se nic nezměnilo. Žádné nové důkazy nejsou,“ prohlásil advokát.

Sigmu obžaloba nepřekvapila

Vedení fotbalové Sigmy obžaloba nepřekvapila. „Čekali jsme to. Zároveň věříme, že soud spravedlivě rozhodne a konečně očistí Drobisze a samozřejmě tím zbaví i klub závažného a nesmyslného obvinění. Kauza se táhne neúměrně dlouho a vyřešena měla být už dávno,“ řekl Právu olomoucký boss Josef Lébr s tím, že případ považuje za velký precedens.

„Je smutné, když se dva až tři lidé mohou po půl roce či roce domluvit, udělat notářský zápis a někoho očernit z nekalých praktik,“ vysvětlil Lébr.

Aféru rozpoutal Kapr loni v březnu, kdy obvinil Drobisze z toho, že v květnu 2009 před ligovým zápasem Bohemians s Olomoucí nabídl jeho hráčům úplatek 300 tisíc korun. Fotbalistům prý tehdy poradil, aby peníze převzali a, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To ale udělal až po několika měsících. Sigma si výhrou 3:0 zajistila účast v pohárové Evropě.

Reklama

Související témata: