Hlavní obsah

Sparta žádá, aby odvolací komise rozhodla dříve než v březnu

Fotbalová Sparta se nechce smířit s tím, že odvolací a revizní komise (ORK) ČMFS hodlá řešit její odvolání proti pondělnímu trestu disciplinární komise v kauze omluvenek hráčů Václava Kadlece a Tomáše Pekharta z reprezentační jednadvacítky až 16. března.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér fotbalistů Sparty Jozef Chovanec

Článek

ORK touto prodlevou může podle Sparty porušit vlastní stanovy. Pražané ve svém čtvrtečním prohlášení žádají, aby ORK o jejich odvolání rozhodla ještě před pondělním úvodním jarním vystoupením Sparty v Ostravě.

Vedení pražského klubu tvrdí, že ORK má povinnost zabývat se případem bez zbytečného oddálení, které podle Sparty může ovlivnit regulérnost jarní části nejvyšší soutěže. Předsedkyně ORK Markéta Haindlová však ve středu vzkázala, že je mimo Českou republiku a zasedání komise se uskuteční až v polovině března, což se Spartě nelíbí.

Sparta se odvolává přímo na Statut ORK a odvolací a přezkumný řád ČMFS. V jeho článku 10, odstavci 4 se totiž uvádí, že "odvolací orgán je povinen při dodržení všech podmínek pro řádný počátek a průběh jednání o podaném odvolání rozhodnout tak, aby zbytečnou prodlevou nebyla ohrožena práva členů ČMFS a účastníků soutěží".

"Domníváme se, že by odmítnutím ORK zasednout před startem jarní části Gambrinus ligy mohl být výše stanovený řád porušen," uvedla Sparta ve svém prohlášení.

Trio Sparťanů Pekhart,Pamič a Kadlec si vyslechlo verdikt disciplinární komise ČMFS.foto: Milan Malíček

Pekhart i Kadlec dostali od disciplinární komise zákaz startu ve dvou soutěžních zápasech. Sparta se ve středu poté, co obdržela písemná vyhotovení rozhodnutí disciplinární komise, odvolala i proti pokutě 750 tisíc korun pro klub a desetitýdennímu zákazu působení na lavičce pro generálního sportovního manažera Jozefa Chovance.

"Všichni učinili tak, aby ORK poskytli dostatečný časový prostor pro učinění rozhodnutí ještě před zahájením jarní části Gambrinus ligy," píše Sparta ve svém prohlášení.

Klub by se prý cítil poškozen, kdyby ORK případ začala řešit až v průběhu jarní části soutěže. "Podle mínění vedení klubu by bylo hrubě nestandardní, aby byl trest vynesený disciplinární komisí uplatňovaný v době, kdy AC Sparta Praha očekává výrok odvolacího orgánu. Sankce by tak byly v tomto případě uplatňovány dříve, než dojde ke konečnému verdiktu," argumentují sparťané.

Reklama

Související témata: