Hlavní obsah

Na zápas Baníku se Spartou bude dohlížet více policistů

OSTRAVA

Zvýšený počet policistů i strážníků v okolí stadiónu a vstupenky, které budou pouze na jméno, patří k bezpečnostním opatřením před rizikovým fotbalovým zápasem ostravského Baníku se Spartou Praha, který se odehraje v pondělí 28. února od 17:30 v Ostravě.

Foto: Roman Vondruš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O opatřeních, z nichž některá budou platit minimálně po celou jarní část ligy, ve čtvrtek na tiskové konferenci informovali představitelé města, policie i Baníku. Vyjádřili přitom znepokojení nad tím, že násilí, pro něž je zástěrkou sport, se přesouvá z fotbalu i na hokejová utkání.

Velitel odboru pořádkové policie Radím Daněk uvedl, že v okolí stadiónu bude 310 policistů, což je více než dvojnásobek běžného počtu při zápasech, a k tomu strážníci. Zhruba od 16:00, kdy mají vlakem dorazit fanoušci Sparty, bude nad městem létat policejní vrtulník. "Policisté jsou nasazeni v rámci běžného výkonu služby a pak samozřejmě chybějí někde jinde, kde to lidé potřebují," řekl Daněk.

Posílí je kolegové z Brna a Olomouce

Ostravské policisty posílí i kolegové z Brna a Olomouce. "Poprvé jsme všichni výrazně spojili síly a bude tam oddíl, který není narychlo sestaven. Ve zvýšené míře tam bude také preventivně působit městská policie," řekl náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek (ODS).

Uvedl, že cílem projektu Bezpečný stadión je zajištění bezpečnosti lidí na stadiónu i v jeho okolí. Předpokládá, že některá opatření budou platit nejen v letošním roce, ale i v době, kdy se Baník přestěhuje do Vítkovic.

"Očekávám daleko lepší součinnost všech složek při jednotlivých utkáních a že na stadiónu se bude opravdu fandit a křičet, ale nebude se tam nikdo prát," řekl předseda představenstva FC Baník Jakub Kahoun s tím, že na stadión by se neměl dostat nikdo, kdo nesdělí své údaje. To zatím platí jen pro zápas se Spartou.

Daněk prohlásil, že v poslední době zaznamenala policie i několik případů násilí souvisejících s hokejovými zápasy. Minulý týden před utkáním Vítkovic s Třincem dostala policie informaci, že se chuligáni chystají napadnout vlak s fanoušky u Havířova. "Na zastávce skutečně byla skupina lidí," uvedl Daněk s tím, že policisté pak fanoušky celou cestu doprovázeli.

Dodal, že další incidenty řešila policie tento týden při druholigovém hokejovém utkání Orlové s Přerovem. Fanoušci se tam prali a policisté je několikrát museli oddělovat.

Ostravští chuligáni na sebe naposledy upozornili při posledním podzimním domácím utkání fotbalistů Baníku s Plzní. Na ulici před stadiónem házeli pyrotechniku a ohrožovali projíždějící auta, následně se střetli s policisty. Fanoušci na ně útočili kameny a světlicemi; při zásahu bylo zraněno několik lidí, převážně policistů.

"Po každém zápase Baníku jsem masírován řadou stížností na hluk nebo poškozování majetku," řekl Antonín Maštalíř (ČSSD), starosta Slezské Ostravy, na jejímž území se stadión Baníku nachází.

Dohled nad tribunou chudých 

Uvedl, že obvod nabídl policii, aby například pro svou techniku využila Bronzovou ulici, která vede nad stadiónem a kterou neplatící fanoušci Baníku využívali jako takzvanou tribunu chudých. Lidé si tam na ně stěžovali.

"Chceme působit spíše preventivně. Ale naše složky samozřejmě musejí mít například někde odstavená auta a Bronzová ulice je pro to vhodná," řekl k tomu ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články