Hlavní obsah

Fotbalisté Hradce věří, že úspěšnou přípravu promění v záchranu

HRADEC KRÁLOVÉ

Třináct zápasů, jediná porážka a skóre 25:10. To je bilance fotbalistů Hradce Králové v zimní přípravě na jarní část sezóny první ligy. V týmu však krotí euforii a soustředí se na to, aby úspěšnou přípravu přetavili i do soutěžních zápasů a co nejdříve rozhodli o záchraně. Velkou prověrkou bude hned úvodní kolo, v němž zavítají na půdu lídra soutěže z Plzně.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Fotbalisté Hradce Králové se radují z gólu.

Článek

Většinu přípravných zápasů Hradečtí sehráli proti týmům z druhé ligy, v níž ještě v minulé sezóně působili. V rámci soustředění v Turecku si však vyzkoušeli i konfrontaci s bosenským, bulharským nebo polským fotbalem a také s ruským Permem, který jim připravil jedinou porážku.

"Příprava proběhla tak, jak jsme si naplánovali. Až na to, že jsme museli cestovat za lepším povrchem a že se nám nevyhýbala zranění, můžeme být spokojeni," řekl na čtvrteční tiskové konferenci trenér Václav Kotal.

Ten se přes zimu zaměřil především na zlepšení produktivity útoku, který na podzim nastřílel pouze dvanáct gólů a byl v lize druhý nejhorší. Naopak v přípravě dali "votroci" téměř dva góly na zápas.

Klapka hlavní posilou

"Celá příprava byla zaměřena na to, aby se více hráčů zapojovalo do útoku, aby se zlepšila finální a předfinální fáze. Pomoci by k tomu měl i příchod Filipa Klapky jako tvořivého hráče," představil Kotal hlavní zimní posilu - klubového odchovance, který se do Hradce vrací oklikou přes Jablonec a kazašský Tobol Kostanaj.

Dalšími posilami jsou brankář Lukáš Zich ze Sparty, útočníci Vladimír Mišinský z Karviné a Vladimír Pokorný ze Žižkova. Všichni přišli na hostování do konce sezony.

Brankář Hanuš se vrátil do Slávie 

Tým naopak opustili brankář Jan Hanuš, který se vrátil do Slavie, plzeňský obránce Tomáš Hájovský, Baník Ostrava si stáhl Petra Tomašáka a hostování z Jablonce skončilo Danielu Kocourkovi. "Věříme, že změny v kádru jsou pro nás posílením a že by nám to mělo pomoci ještě se zlepšit," podotkl Kotal.

Hradečtí si však uvědomují, že nelze podle úspěšné přípravy soudit, jak na tom tým na jaře bude. "Trochu nám to zvedlo sebevědomí a dokázali jsme si, že můžeme hrát s každým, ale je to pořád jen příprava. Teď musíme ukázat, že dokážeme vyhrávat i v soutěžních zápasech," řekl záložník Roman Fischer.

Ten prozatímně převezme funkci kapitána místo Radima Wozniaka, kterého trápí zdravotní problémy. "Lékaři stále nemohou přijít, co Radimovi je. Zkoušíme různé postupy léčby, ale nic se zatím neuchytilo," uvedl Kotal.

Trenér tak bude postrádat klíčového muže defenzivy hned v úvodním kole v Plzni. "Jet na úvod na půdu nejlepšího týmu v lize je pro nás velmi dobrou konfrontací s přípravou. Samozřejmě budeme chtít uspět, ale pro nás jsou nejdůležitější jiné zápasy. Přeci jen jsme realisté," řekl Kotal.

Spoléhají na diváky

Pro Hradec i na jaře zůstává jednoznačným cílem záchrana. "Stejně ale uvažuje osm týmů. Bude to těžké. Pokud se nám ale podaří zvýšit produktivitu, tak se z těch záchranářských bojů dostaneme co nejdříve," poznamenal Kotal.

V týmu doufají, že jim pomůže i tradiční divácká podpora. "I proto jsme navýšili kapacitu stadiónu o tisíc míst na sedm tisíc sedících diváků. Budeme jejich podporu potřebovat v tvrdém boji o záchranu, který zřejmě bude až do posledního kola. Věříme, že se šťastným koncem pro nás," řekl generální ředitel klubu Richard Jukl.

Reklama