Hlavní obsah

Vrátí se do Slavie britský ENIC? Zmocní se jí vlastník stadiónu? Současné vedení to popírá

Zdeněk PavlisSport.cz

Jako by se fotbalová Slavia netopila až po krk ve všelijakých tajnostech a spekulacích, jako by svých problémů neměla dost. Teď se v souvislosti s avizovaným novým majitelem vynořila informace, že by se do Edenu mohl oklikou vrátit její někdejší majoritní vlastník - britská společnost ENIC, jemuž pražský klub mimochodem stále dluží přes 110 miliónů korun.

Článek

Holding Synot popřel, že by se o vlastnictví fotbalové Slavie vůbec ucházel, miliardář Petr Kellner rovněž odmítl, že by se do Edenu mínil, ať již sám, nebo prostřednictvím své finanční skupiny PPF, vrátit. V devadesátých letech sice v klubu držel většinu akcií, comeback ale podle vyjádření jeho mluvčích prý v úvahu nepřichází.

Potencionální majitelé, nebo jen spekulace?

Generální ředitel Slavie Miroslav Platil čtyřiadvacet hodin před startem jarní části fotbalové ligy tvrdil, že v dohledné době už nebude nový majitel klubu obestřen tajnostmi. „Do měsíce bude svolána valná hromada a ještě před ní bude jméno nového majitele známo. Nejsem ovšem účastníkem bližších jednání mezi akcionáři, takže sorry,“ odmítl třeba jen naznačit, komu by mohl klub patřit.

Nyní se vynořili další potencionální majitelé. Třeba společnost E Side Property, třeba ale také britská společnost ENIC, která už fotbalovou Slavii v minulosti rovněž vlastnila. Anebo by mohlo dojít k vlastnictví společnému, což není zase až tak krkolomná konstrukce.

Majitel stadiónu už je členem svazu

E Side Property, která vlastní a provozuje Synot arenu v Edenu, byla založena právě ENICem kvůli výstavbě nového stadiónu. Teď ovšem požádala o přijetí za člena Českomoravského fotbalového svazu a její žádosti bylo na pátečním zasedání výkonného výboru v Nymburce vyhověno. Generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka potvrdil, že zmiňovaná společnost skutečně získala statut fotbalového klubu, a dodal, že podmínka je vlastně jediná - od příští sezóny musí mít E Side Property ve svazových soutěžích alespoň jedno mužstvo.

Společnost E Side Property strahovské vedení ujistila, že tuto podmínku splní a své mužstvo do soutěží nasadí. V této souvislosti je nesporně zajímavé, že před pěti měsíci byla v britském obchodním rejstříku zapsána společnost SK Slavia Praha Limited sídlící v Londýně na totožné adrese jako E Side Property.

Současné představenstvo slávistického klubu tvořené generálním ředitelem Miroslavem Platilem a Antonínem Francem se ovšem resolutně ohradilo proti spekulacím, že by oním mužstvem mohla být právě Slavia. Dokonce promptně vydalo zvláštní prohlášení, které otiskujeme.

Že by se snad ENIC vrátil?

Nabízí se ovšem i konstrukce další... Společnost E Side Property, která řídila výstavbu stadiónu v Edenu a v současnosti ho provozuje, by mohla být jen nastrčeným prostředníkem původního britského vlastníka  - společnosti ENIC. Ta měla ve fotbalové Slavii majetkovou majoritu až do jara roku 2008, kdy bylo na valné hromadě navýšeno základní jmění o 600 miliónů korun a ona o většinový podíl přišla. Logicky, protože na valnou hromadu nebyla pozvána.

Zůstalo jí tak jen šestnáct procent akcií a od té doby se datuje spor, který nakonec skončil verdiktem britských soudů, že Slavia je povinna zaplatit ENICu dluh 110 miliónů korun.

Vlastnické poměry v E Side Property jsou ovšem značně nepřehledné. Podle některých informací už v ní ENIC žádný majetkový podíl nemá, podle tvrzení českého vedení společnosti jsou vlastnické poměry známé jen samotné mateřské společnosti E Side.

Řádným členstvím v ČMFS má ovšem E Side Property právo řešit své případné spory a pohledávky vůči Slavii i na půdě fotbalového svazu. Třeba u arbitrážní komise, což je nová skutečnost, která rozhodně stojí za víc než za pouhé povšimnutí...

Reklama

Související témata: