Hlavní obsah

Žalobce předal soudu případ prodeje Morávka z Bohemians 1905

PRAHA

Státní zastupitelství v pondělí podalo obžalobu v případu souvisejícím s přestupy Jana Morávka a dalších dvou hráčů z fotbalového klubu Bohemians 1905 do dalších týmů. Před soudem má stanout bývalý ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl a současný předseda dozorčí rady Petr Svoboda. ČTK to řekl dozorový státní zástupce Jan Lelek. Přibyla a Svobodu viní z trestných činů poškození věřitele a porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Oba muži obvinění odmítají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý fotbalista Bohemians 1905 Jan Morávek s dresem svého nového zaměstnavatele Schalke 04

Článek

Trestní oznámení v kauze podali správce konkurzní podstaty zkrachovalého FC Bohemians Praha Jan Draslar a člen věřitelského výboru a hráčský agent Pavel Vandas. Vedení Bohemians 1905 podle nich nesmělo prodávat hráče, kteří byli součástí konkurzu, bez vědomí Městského soudu v Praze. Představitelé FC Bohemians Praha tvrdí, že peníze za hráče měly skončit na účtu zřízeném správcem konkurzní podstaty, což se nestalo.

Vedle prodeje Morávka do německého Schalke 04 jde v kauze i o přestupy Marka Hovorky do Jablonce a Michala Škody do klubu SK Viktorie Jirny. "Podstata trestné činnosti, která je tvrzená v obžalobě, je ta, že (Přibyl a Svoboda) převáděli práva k hráčům, která byla zapsána v konkurzní podstatě společnosti FC Bohemians Praha a.s., bez souhlasu správce konkurzní podstaty," uvedl Lelek s tím, že obžalobu podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 10.

Přibyl si za svými kroky stojí

Přibyl, který na konci loňského října z Bohemians 1905 odešel, již dříve odmítl, že by s kolegy z vedení Bohemians 1905 postupovali protiprávně. Nechali si prý vypracovat několik právních analýz, podle nichž byl například přestup Morávka do Schalke v souladu se zákonem. Vše tak považuje za pokračování snahy o poškození klubu Bohemians 1905, který vede s FC Bohemians Praha vleklé spory.

"Za všemi kroky, které jsem udělal v Bohemce, si pevně stojím a nebudu podléhat tlaku různých zájmových skupin podnikatelů. Postupy správce (konkurzní podstaty) mi přijdou vysoce nestandardní, ale nechci spekulovat o osobních zájmech jednotlivých aktérů této kauzy. Všechny dosavadní soudní spory v této věci Bohemians 1905 vyhráli, smlouva o převodu práv k hráčům nebyla nikdy prohlášena za neplatnou," uvedl nyní v reakci na podání obžaloby.

"Kvůli tomu, že na mě podávají trestní oznámení a na klub žaloby a chtějí tím poškodit mě i klub Bohemians 1905, tak určitě ustupovat nehodlám. V celé věci běží několik soudních žalob a nechci předjímat, jak celá kauza dopadne. Nemám se soudy žádnou osobní zkušenost, proti mně stojí podnikatelé, kteří mají se soudy i policií bohaté zkušenosti," dodal.

Konkurz na FC Bohemians Praha podle něho trvá už šest let a v rámci něj se vystřídali tři správci konkurzní podstaty. "Cílem současného správce (konkurzní podstaty) se zdá být spíše poškodit klub Bohemians 1905, než řešit konkurz, který má na starosti. Právníci Bohemians 1905 už učinili právní kroky, které poukazují na nestandardní činy, které se v konkurzu udály, a komunikace se správcem se tak děje jen v právní rovině," uzavřel Přibyl.

Reklama