Hlavní obsah

Chovanec: Spartu všichni nenávidí, o mistra hrajeme každý zápas

Také v Plzni zamíří jen někam na tribunu, ale nestěžuje si. Jozef Chovanec, potrestaný kouč a generální sportovní manažer fotbalové Sparty, ujišťuje, že by si klidně sedl i do kotle... Podstatnější pro něj je, že oba úvodní zápasy ligového jara jeho tým vyhrál, takže už v tabulce dýchá vedoucí Plzni na záda. Pokud zkušenější Letenští sobotní šlágr zvládnou, mohou být dokonce první.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér fotbalistů Sparty Jozef Chovanec při hodnocení postupu svého týmu v Evropské lize.

Článek

Před vzájemným zápasem jste stáhli náskok Plzně už jen na dva body. Těší vás, že máte šanci jít poprvé v sezóně do čela tabulky?

My takhle nepřemýšlíme. Zápas prvního s druhým je samozřejmě důležitý, jinak je to spíš matematika. Málokdy se stane, že vám k titulu pomůže někdo jiný.

Přichází právě teď chvíle, kdy může Sparta zhodnotit zkušenosti, jež nabrala v nedávných zápasech s Liverpoolem?

Jsme teprve na začátku jara, takže ani jeden ze soupeřů ještě není v optimální formě. Když se potkáte již ve třetím kole, skutečná síla se zatím nedá vyčíst. Na závěry je ještě brzy.

Sparta je ale přece jen zkušenější, v tom se vám může Plzeň těžko rovnat.

A proč by nemohla? Má spoustu hráčů se zkušenostmi ze Sparty, řadu dalších získala zvenčí. V tom je teď jiná než dřív, šlape jim to.

Jenže zatímco Plzeň hraje o titul poprvé, vy každý rok.

Ani to tak úplně neplatí. Sparta nastupuje do každé půlsezóny v trochu jiném složení, což platí i letos. Naši konkurenti jsou z tohoto pohledu stabilizovanější.

Tomáš Řepka ze Sparty (vpravo) v souboji s Janem Rezkem z Plzněfoto: Právo/Jan Handrejch

Posiluje vás vědomí, že Sparta v poslední době velké zápasy o titul neprohrává?

To nevím. Vzpomínám si, jak jsme za trenéra Bílka prohráli doma s Brnem a o titul ještě přišli... Sparta je zvyklá jen na to, co si uhraje sama. Je tu vůči nám nenávist, všichni se na nás mobilizují. To platí od přípravky až po áčko. Tak je to prostě v Čechách nastavené.

Tato odolnost však musí vašim hráčům pomáhat. Zvlášť v takovém zápase, jaký je v Plzni čeká.

Jsme zvyklí, pro nás je de facto každý zápas o mistra... Každý, kdo prošel klubem, ten pocit zažil. Záleží na hráčích, jak ho využijí. Někoho to ubíjí a ubližuje mu to, dalšího zase povzbudí.

Právě Plzeň se opírá o kolonii bývalých sparťanů. Neříkáte si, že jste si konkurenci stvořili vlastně sami?

To si říkáte vy, pro média je to atraktivní spekulace. Odehráli u nás některé dobré a některé horší zápasy. Život plyne dál, teď hrají prostě někde jinde.

Ale Horváth na podzim zářil, Rezek s Petrželou se probojovali do reprezentace. Vzhledem k evropským pohárům byli pro Spartu dlouhodobě neperspektivní?

Vůbec ne, tak to nikdy nestálo. Nastaly změny, to je běžný život profesionálního fotbalisty. Přijdete, odejdete a zase pokračujete někde jinde.

Po dvanácti kolech jste ztráceli na Plzeň dvanáct bodů. Věřil jste ještě vůbec v obhajobu titulu?

Dvanáct bodů je obrovský náskok. My jsme v té době nepřemýšleli jen o lize, ale také o evropských pohárech. Pořád jsme věřili, že se náskok Plzně bude snižovat.

Její kouč Vrba říká, že Sparta je teď silnější než na podzim. Sedí to?

Já podobné výroky nesleduji. Zdá se mi, že se názory na nás mění jako počasí. Jak se komu co hodí, to použije. Jdeme si vlastní cestou, věříme si a víme, co od sebe můžeme očekávat.

Reklama

Související témata: