Hlavní obsah

Mobilizace, burcuje po prohře v Plzni trenér Sparty Hašek

Nabízela se jim výjimečná šance zlikvidovat bodové manko a vystřídat Plzeň na první příčce ligové tabulky. Udělat možná rozhodující krok za obhajobou titulu. Sparťanští fotbalisté ovšem v sobotním šlágru jara v Plzni padli. I podruhé v tomto ročníku s Horváthovým týmem prohráli, takže jejich manko narostlo znovu na pět bodů. „Znovu se zmobilizujeme, vytvoříme tlak na soupeře a souboj o titul bude dál otevřený,“ je přesto přesvědčen trenér Sparty Martin Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První trenér Sparty Martin Hašek musel v Plzni překousnout prohru.

Článek

Celé týdny se mluvilo a psalo o tom, že sobotní duel v Plzni bude vlastně zápasem jara, který může v boji o titul mnohé naznačit. Nezdálo se ovšem, že by vaši svěřenci zmiňovanou konfrontaci vnímali jako klíčovou...

Nepodali jsme skutečně výkon, jaký jsme očekávali, hráli jsme hluboko pod své možnosti. Ani o náš standard nešlo!

Důvod?

Těch je víc. Šli jsme do zápasu s tím, že pochytáme útočné akce Plzně a donutíme její hráče kombinovat složitěji, než jsou zvyklí. Po zisku míč pak měla následovat naše rychlá útočná akce... Jednou věcí je ovšem záměr, s nímž jsme na hřiště šli, druhou pak jeho naplnění.

Proč tedy hráči vaše pokyny nerespektovali? Proč je nenaplnili?

Scházelo jim potřebné nasazení, do soubojů chodili pozdě, situace nepředvídali a reagovali tudíž se zpožděním anebo teprve tehdy, když k něčemu došlo, takže jsme ani odražené míče nesbírali. Přesto jsme měli dvě příležitosti, což nebylo rozhodně méně než soupeř. My je ale neproměnili, Plzeň ano.

Hlavně první poločas byl ve vašem podání hodně laxní. Rozpoutala se o přestávce v šatně velká bouřka?

Pochopitelně že jsme naši nespokojenost patřičně vyjádřili. A samozřejmě že jsme provedli jisté změny. Vystřídali jsme Abenu, který nepodával optimální výkon a navíc měl žlutou kartu, takže hrozilo, že by mohl být vyloučený, poslali jsme dopředu Pekharta a změnili rozestavení na 4 - 4 - 2, abychom ho dostali do hry.

Záměr vám ale stejně nevyšel. Měli jste sice územní převahu, ale šanci jste si nepřipravili, natož abyste vyrovnali.

Ve druhé půli už byl náš výkon lepší, takže soupeř v podstatě jen bránil. Měli jsme sice míč častěji pod kontrolou a hráli na soupeřově polovině, ale na Kweukeho a Pekharta směřovalo málo centrovaných míčů, neboť po stranách jsme si situaci příliš komplikovali a na to, abychom se prosadili středem hřiště, jsme neměli dostatek kvality. I proto gólové šance nepřicházely.

Nakonec rozhodl jediný gól ze standardní situace, při níž Horváth trefil bránu parádně. Přesto - nemyslíte, že jeho ránu mohl Blažek likvidovat?

K té situaci hlavně nemělo dojít. Jenže my po hloupých a naivních chybách ztráceli míče a Plzeń se dostávala do rychlých kontrů. Z jednoho z nich vzešel souboj tělo na tělo, který sudí posoudil jako faul. Horváth trefil balón výborně. Byla to prudká a přesná střela, bez pomoci záznamu však nedovedu posoudit, zda byla chytatelná.

Díky ní vás Plzeň nakonec porazila. V letošním ročníku už podruhé. Na podzim vás na Letné přehrála fotbalově, doma měla navrch i takticky...

Když jsme s ní prohráli na podzim, nebyli jsme v optimální konstelaci. Scházela nám spousta hráčů, navíc na mužstvu ležel direkt z kvalifikace o Ligu mistrů se Žilinou. Plzeň na Letné proměnila jednu šanci a vyhrála. V sobotu v Plzni jsme nastoupili v kompletním složení, jenže jsme zahráli hluboko pod své možnosti. Jediný Řepka naplnil očekávání.

Na vedoucí příčku v tuto chvíli ztrácíte pět bodů, ale de facto šest, protože s Plzní máte horší bilanci vzájemných zápasů. Co tato konstelace pro vás znamená?

Vzhledem k obhajobě titulu není úplně komfortní. Až dosud se náskok Plzně neustále zmenšoval, po vzájemném utkání ale znovu narostl, což je nová situace. Ve zbývajících deseti ligových kolech musíme prostě získat o šest bodů víc než ona, pokud chceme myslet na první místo V průběhu této soutěže jsme už dvakrát poznali stav, kdy to s námi nevypadalo nejlépe, kdy vznikal velký tlak na klub i trenéry. Teď přichází třetí moment, kdy situace nevypadá nejlépe. Jsem ale přesvědčen, že se znovu zmobilizujeme, vytvoříme velký tlak na všechny soupeře kolem nás a začneme zase vyhrávat. Pokud tomu tak bude, zůstane souboj o titul pořád otevřený.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články