Hlavní obsah

Pekhart vystřílel Spartě výhru nad Brnem. Liberec rozmetal Mladou Boleslav

dos, rojSport.cz

Fotbalisté pražské Sparty porazili v utkání 21. kola Gambrinus ligy na Letné zásluhou dvou branek Tomáše Pekharta Brno 2:0 a udrželi pětibodový odstup v tabulce na vedoucí Plzeň. Navíc navýšili náskok na třetí Jablonec na šest bodů. Jablonecká jarní vítězná série totiž v sobotu skončila, protože Severočeši jen remizovali na Slovácku 1:1. Konečně zabral jablonecký regionální rival Slovan Liberec, který zastavil hrozivý start do jarní části sezóny vítězstvím nad Mladou Boleslaví 4:0. Brněnští fotbalisté zůstávají po prohře se Spartou v tabulce předposlední.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťan Tomáš Pekhart přijímá gratulace ke vstřelenému gólu od obránce Kušníra.

Článek

Protože plzeňští fotbalisté už v pátek porazili České Budějovice, musela Sparta na výhru lídra soutěže reagovat. A i bez vykartovaného stopera Tomáše Řepky začali Letenští zápas proti Brnu výborně. Kouč Jozef Chovanec, který se už díky verdiktu ORK mohl postavit na lavičku, dal poprvé důvěru v základní sestavě útočníkovi Tomáši Pekhartovi a nemohl udělat lépe.

Pekhart se už v páté minutě snadno uvolnil za rozhozenou brněnskou obranu a dal uklidňující branku na 1:0. A za půlhodiny se trefil znovu po parádním pasu od Kweukeho. Sparťané měli první poločas pod kontrolou. A s výjimkou úvodních minut, kdy byli Brňané blízko ke snížení, dominovali Letenští i ve druhé půli a zaslouženě vyhráli. Pekhart má po sobotě na svém kontě v této sezóně už třináct gólů a vede tabulku střelců.

Liberec konečně zabral

Liberec nastupoval proti Mladé Boleslavi s hrozivou jarní bilancí v zádech. Do soboty nezískal ani bod a nastřádal skóre 0:6. Boleslavští si v minulém kole odvezli porážku z Ostravy a i v Liberci tahali od začátku za kratší konec.

Slovan začal aktivněji a po půlhodině hry po zásluze vedl už 2:0. Nejprve využil zaváhání boleslavské obrany po Nezmarově uvolnění Bořek Dočkal a následně se po Štajenrově úniku trefil přesně k tyči Michal Breznaník.

Když po přestávce proměnil Breznaníkův brejk v branku na 3:0 Jan Nezmar, bylo definitivně rozhodnuto. Domácí neohrozilo ani vyloučení Marcela Gecova za ostrý skluz na Táborského a minutu před koncem zápasu se štěstím zvýšil na 4:0 Lukáš Vácha.

Švancara sebral Jablonci výhru

Jablonec dlouho mířil na Slovácku za výhrou. V první půli ale územní tlak zpočátku zápasu nevyužil a naopak se před přestávkou musel bránit šancím domácích.  Po změně stran ale nasměroval za výhrou hosty Marek Jarolím. Střelecký fantóm jara David Lafata se tentokrát proměnil v nahrávače. Sklepl pro Jarolíma míč a střelec jediného gólu hostů s pomocí tyčky dostal míč do brány.

Když už se čekalo na závěrečný hvizd, doklepl Valentovu odraženou střelu do brány Petr Švancara a ve druhé minutě nastavení tak pro domácí urval bod.

Program 21. kola:
Pátek
Plzeň - České Budějovice 2:1on-line
Sobota
Slovácko - Jablonec 1:1on-line
Branky: 56. Jarolím - 90.+ 2. Švancara
Liberec - Mladá Boleslav 4:0on-line
Branky: 18. Dočkal, 30. Breznaník, 57. Nezmar, 89. Vácha
Sparta - Brno 2:0on-line
Branka: 5., 35. Pekhart
Neděle
Bohemians 1905 - Ústí n. L.on-line
Teplice - Ostravaon-line
Olomouc - Slaviaon-line
Pondělí
Hradec Králové - Příbramon-line

Reklama

Související témata: